Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb vegyifegyver-ellenőröket küldenek Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 10. 11:35

Újabb szakértői csoportot küld Szíriába a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). Ahmed Üzümcü, a hágai székhelyű nemzetközi szervezet vezetője október 8-án, kedden a holland fővárosban sajtóértekezleten jelentette be: a cél az, hogy felgyorsítsák a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzésének, illetve megsemmisítésének folyamatát.

Az OPCW első szakértői csoportja napok óta Szíriában tartózkodik, és tagjainak vasárnap már sikerült megsemmisíteniük néhány olyan berendezést, amelyet vegyi fegyverek előállításához használtak.

A szervezet vezetőjének közlése szerint a szakértők újabb csoportja a már ott tartózkodó kollégáikat fogják segíteni. A feladat az, hogy november 1-jéig használhatatlanná tegyenek minden olyan helyszínt, illetve telepet, ahol vegyi fegyverek állítottak elő. „Egy hosszú és nehéz folyamat kezdetéről van szó" – hangsúlyozta Ahmed Üzümcü.

Szakértők a szíriai vegyifegyver-készletet mintegy ezer tonnára becsülik. Feltételezések szerint ezeket a fegyvereket szerte az országban körülbelül 45 helyszínen tárolják.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára annak a nézetnek adott hangot, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez kereken száz szakértőre, illetve ellenőrre van szükség. Ebből kiindulva a főtitkár hétfőn azt javasolta a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet közös missziót hozzon létre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember végén határozatot fogadott el arról, hogy a vegyi fegyverek előállítására szolgáló helyszíneket november 1-jéig használhatatlanná kell tenni, a szíriai vegyifegyver-arzenált pedig a jövő év közepéig meg kell semmisíteni.