Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos elismerést kapott a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 17. 9:23

A budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) rangos NATO-elismerést kapott a közelmúltban.

A NATO Egészségügyi Szolgálatfőnökeinek Bizottsága (Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO – COMEDS) ebben az évben a NATO KEKK részére adományozta a Dominique-Jean Larrey-Díjat, ami a bizottság által adható legmagasabb szintű elismerés. A díjat azon személyek vagy szervezetek munkájának elismerésére alapították, akik és amelyek különösen sokat tesznek a NATO egészségügyi transzformációjáért, a többnemzetiség elvének népszerűsítéséért és a nemzetek közötti hatékonyabb együttműködés elősegítéséért.

A díjat dr. Stefan Kowitz orvos dandártábornok, a NATO KEKK igazgatója vette át Brüsszelben. A díj egy festmény, amely Dominique-Jean Larrey francia katonai sebészt, a harctéri egészségügyi ellátás egyik megalapítóját ábrázolja, amint a moszkvai csatában sebesülteket lát el. A festményt az „Év Tisztje és Tiszthelyettese"-díj kitüntetettjei mellett ünnepélyes keretek között, magas rangú hazai és nemzetközi katonai képviselők, valamint civil partnerek körében mutatták be a központ évzáró állománygyűlésén a napokban, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1596005741

Az eseményen dr. Stefan Kowitz orvos dandártábornok köszönetét fejezte ki a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által a központ részére nyújtott támogatásért. A rendezvényen a honvédelmi miniszter képviseletében beszédet mondott Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka is.

Az Észak-atlanti Tanács 2009-ben akkreditálta és aktiválta a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot, az első önálló, nemzetközi katonai szervezetet hazánkban. A központ azóta 10 tagországával és kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte a szövetség megbecsülését és fontos tényezővé vált hazánk NATO-vállalásai között. A központ megalapítója – mint „keretnemzet" – Magyarország, melyhez csatlakozott szponzoráló nemzetként Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia. Az Amerikai Egyesült Államok csatlakozása folyamatban van, de két tiszttel 2014 nyara óta hozzájárul a központ állományához.