Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reformáció 500 – protestáns tábori lelkészet a magyar haderőben

Szöveg: HIM |  2017. október 31. 8:16

A tábori lelkészi szolgálat hadseregbe tagolt szervezetként működött a katonák rendszeres lelki gondozása érdekében, a hadrakelt seregnél és a hátországban, a helyőrségekben is. A különböző felekezetekhez tartozó beosztott lelkészek alakulatukkal járták a frontvonalat, istentiszteletet tartottak, prédikáltak, látogatták a segélyhelyeket, lelki vigaszban részesítették híveiket. Temettek és anyakönyveztek, tervrajzokat készítettek az elesettek sírhelyéről, értesítették a hozzátartozókat, részt vettek a posta cenzúrázásában, házasságokat szentesítettek. Feladatuk volt a vasár- és ünnepnapi istentiszteletek rendszeres megtartása, közreműködtek katonai létesítmények beszentelésénél is. Tevékenységüket a kórházakban, rokkantházakban, sőt a hadifogolytáborokban is rendszeresen végezték.

1596040583

Valamennyi helyőrségi templom és tábori kápolna előírt felszerelésében szerepeltek az egyházi szertartások elvégzéséhez szükséges szerkönyvek. A katonai intézetek és a hadifogolytáborok templomainak, kápolnáinak felszerelése is ennek felelt meg. Az első világháború kitörésekor a közös hadseregben római katolikus, görög katolikus, görögkeleti, evangélikus, református, izraelita és mohamedán; a Magyar Királyi Honvédségben római katolikus, görög katolikus, görögkeleti, evangélikus, református, unitárius és izraelita; az osztrák császári-királyi Landwehrben római katolikus, görög katolikus, görögkeleti, evangélikus, református, izraelita és ókatolikus katonai lelkészi szolgálat működött.

1596040583

A második világháború idején római katolikus és protestáns tábori püspökség létezett a Magyar Királyi Honvédségben, előbbi a római és a görög katolikus, utóbbi a református és az evangélikus lelkészeket felügyelte. A bevonuló katonák személyes tárgyaik között vitték magukkal otthonról a kis formátumú imakönyveket, zsoltárokat, Ó- és Újtestamentumot, bennük szentképeket, a szeretett családtagok fotóját – sokszor több nemzedéken át használt köteteket – és látták el aktuális bejegyzésekkel. A hadiidők alatt sorra jelentek meg a különböző felekezetűek részére összeállított tábori, katonai használatra szánt művek: imakönyvek a harcoló katonáknak, háborús elmélkedések, beszédek a fronton vagy kórházban lévő katonák, illetve az otthon maradt hozzátartozók számára. E könyvecskék nagy része jótékony céllal került forgalomba, többük egy-egy sorozat, könyvtár darabjaként.

1596040583

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményeiben található, a magyar protestáns tábori lelkészettel kapcsolatos emlékekből mutatnak be válogatást, kiegészítve az Evangélikus Országos Múzeumban őrzött relikviákkal. A kamarakiállítás november 12-ig látható az intézmény aulájában.

1596040583

Fotó: Szikits Péter és HIM archív