Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régiós vezetői szerepben hazánk

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. február 26. 10:32

Amerikai döntés alapján hazánk a vezető nemzete az Operation Atlantic Resolve műveletsorozat úgynevezett középső régiójának, mely Magyarországon kívül Horvátországot, Szlovákiát, és Szlovéniát foglalja magába. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke honlapunknak úgy nyilatkozott: ezt a sikert nem lehet eléggé a helyén kezelni.

Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, az Ukrajnában zajló eseményekre válaszként, a NATO – és ezen belül az Amerikai Egyesült Államok – életre hívta az Operation Atlantic Resolve (OAR) nevű műveletsorozatot. A OAR bő keretén belül végrehajtott konkrét nemzeti, és nemzetközi hadgyakorlatokat területi alapon létrehozott régiók szintjén koordinálják. Az MH ÖHP-n február 24-én zajlott le a középső régió első tervezői konferenciája, mely dr. Böröndi Gábor dandártábornok szerint mérföldkő volt a szárazföldi haderőnem életében.

1596009378

„Az elmúlt időszak nemzetközi gyakorlatain nyújtott teljesítmény, valamint a határvédelmi tevékenység folyamatos, magas szintű végrehajtása miatt alakulhatott úgy, hogy húsz év után ismét a Magyar Honvédség szervezhette meg és vezethette le ezt a nagyon komoly nemzetközi konferenciát, melyen hatvan amerikai szakember mellett a horvát haderő szárazföldi parancsnoka, illetve a szlovák vezérkar képviselői is részt vettek. Mind a három, a középső régióba tartozó nemzet képviselői pozitívan fogadták hazánk vezető nemzeti szerepét. Már várták, hogy valaki összefogja az itt zajló szövetségesi szintű hadgyakorlatokat, és a mennyiség helyett a minőség kerüljön előtérbe" – fogalmazott a dandártábornok.

1596009379

Mint mondta, a konferenciát azért szervezték, hogy régiós és szövetséges partnereinknek megmutassák: milyen kiképzési események lesznek idén hazánkban; milyen beruházások vannak folyamatban, és hová szeretne fejlődni a magyar haderő.

De mit is jelent pontosan ez a vezető nemzeti szerep? A korábbi évek gyakorlatával ellentétben azt, hogy ezúttal a Magyar Honvédség koordinálta gyakorlatokhoz csatlakoznak külföldi szövetségeseink, és nem pedig fordítva.

„A cél az, hogy közös gyakorlatok mentén szinkronizáljuk partnereink kiképzési rendszerét és módszereit. Ez pedig magával hozza a missziós szerepvállalások, illetve a hazánkban megvalósuló, amerikai infrastrukturális beruházások koordinációját is. Elismertségünket mutatja az a tény is, hogy február hónaptól állandó amerikai összekötő tiszt dolgozik az MH ÖHP szárazföldi haderőnemi részlegénél, és az USA haderejének európai főparancsnokságán is lesz magyar összekötő" – húzta alá dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

1596009379

A régiós tervezői értekezlethez kapcsolódva február 25-én tartották az idén ősszel, hazánkban megtartandó Brave Warrior 2016, illetve a Black Swan 2016 nevű nemzetközi gyakorlatok részleteinek kidolgozását célzó konferenciát. Előbbi hadgyakorlaton mintegy 1200 amerikai katona is részt vesz, míg az utóbbira az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred kijelölt állománya mellett a tervek szerint svéd, finn, norvég, horvát, lengyel és amerikai különleges műveleti katonákat is várnak. A közel 1000 fő részvételével megtartandó gyakorlat középpontjában a hagyományos erők és a különleges műveleti erők adott műveleten belüli integrálása áll majd.

1596009379

„Mindebből is látható, hogy a nemzetközi színtéren elismert partnerként tekintenek ránk szövetségeseink. A szárazföldi haderőnem összes katonája letette a névjegyét annak érdekében, hogy ezt a sikert elérjük – amit szerintem nem is lehet eléggé a helyén kezelni. Személy szerint nagyon büszke vagyok minden katonára, akiknek a munkája ezt lehetővé tette. A haderőnem révbe ért; fejben és felkészítésben már a szükséges színvonalon vagyunk – a technikai eszközpark fejlesztése, modernizálása pedig folyamatban van" – összegzett dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

Fotó: Dévényi Veronika, Bödő Viktória és a szerző