Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zéró összegű játszma

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. február 26. 9:29

Február 25-én, csütörtök délután az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár Tudós Kávézójában tartott ülést a Magyar Hadtudományi Társaság Humánerőforrás-fejlesztési Szakosztálya, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és a Humán Szakemberek Országos Szövetségének Budapesti Klubja. A fő témát a jelenlegi migrációs krízis képezte.

1596009377

Az ülés első felében dr. Kaiser Ferenc tartott előadást A migráció és az európai nemzetállamok reagáló képessége címmel. Mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense rámutatott, a migrációs folyamatok semmiképpen sem jelentenek újdonságot, azonban a jelenleg tapasztalt eseményeknek újszerű színezetet adott a kommunikációs forradalom, illetve még tovább fokozza majd a következő évtizedekben a válságjelenségeket a népességrobbanás mellett fellépő élelmiszer- és vízhiány, hiszen zéró összegű játszmáról beszélünk, miközben egyre többen vagyunk. Mivel a világ tíz legélhetőbb államából hét Európában található, törvényszerű, hogy kontinensünk a közel-keleti és afrikai migránsok fő célpontja, ám a jelenlegi hullám és annak lecsapódása, következményei hosszabb távon pont azokat az értékeket kezdik majd ki, amelyek miatt Európa ma „jó helynek" számít: a biztonságot, a stabilitást és a sokszínűséget.

1596009377

Dr. Hegedűs Henrik önkéntes műveleti tartalékos alezredes A globalizáció és a humánbiztonság címmel tartott előadást. Emellett az ülésen bemutatták a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének nemrégiben, Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0: Történet, ideológia, propaganda címmel megjelent könyvét is.

1596009377

Fotó: Galovtsik Gábor