Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülő-műszakiak napja a Baltikumban

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy |  2019. július 4. 7:04

A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (MH BAP FLKA) is megemlékezést tartott a repülő-műszakiak napján, július 2-án. Ezen a napon Adorján János gépészmérnökre, repülőgép-konstruktőrre, a magyar repüléstörténet egyik kiemelkedő alakjára emlékeznek, halálának évfordulóján.

1599205078
Adorján János Magyarországon elsőként tervezett és épített repülőgépet, így ő tekinthető az első magyar repülő-műszakinak. Blériot monoplánjának mintájára épített „Libelle" (Szitakötő) nevű repülőgépe első, sikeres felszállását 1910. január 10-én hajtotta végre. A próbaút egyben az első olyan alkalom volt, amikor magyar pilóta magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel repült.

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH BAP FLKA parancsnoka, a litvániai Siauliai repülőbázison köszöntötte a repülő-műszaki katonákat, megköszönte áldozatos munkájukat, majd felolvasta Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat és új kihívásokat jelentenek az Önök számára is. Kérjük, hogy munkájukat továbbra is felelősségteljesen végezzék azon a színvonalon és azzal a szakmai elhivatottsággal, mint eddig"  – fogalmazott levelében dr. Benkő Tibor és Korom Ferenc altábornagy.

A Magyar Honvédség repülő-műszaki állományának munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy a hadrendben lévő légi járművek a levegőbe emelkedhessenek. Felelősségteljes munkájuknak köszönhető a mindennapos üzemképesség, működőképesség és hadrafoghatóság.

1599205078
Fotó: Dr. Toperczer István alezredes és a szerző felvételei