Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riadó, Kőbánya!

Szöveg: Sziráki Szabolcs |  2016. szeptember 3. 6:30

Különleges programok és bemutatók részesei lehettek azok, akik dacolva a rekkenő hőséggel kilátogattak Budapest X. kerületébe, augusztus utolsó szombatján. A hamarosan jubiláló rendezvény keretében felvonuló szervezetek ismét megnyugtató erőt és biztonságot sugároztak nemcsak a statikus bemutatók, hanem a szimulált veszélyhelyzetek elhárítása során is.

1596019215

A főváros ezen szeglete mondhatni országos viszonylatban is egyedi helyzetben van: közigazgatási területen hazánk hon-és rendvédelméért felelős hivatásos szervezetek teljes palettája megtalálható. A kerület pedig kihasználva e szerencsés együttállást, évről évre meghívja és teret ad erőiknek, eszközeiknek, hogy tevékenységüket bemutatva, közelebb hozza őket az érdeklődőkhöz. Kora délelőtt a Készenléti Rendőrség zenekarának dallamos ébresztője csalogatta a kicsiket és a kicsit nagyobbakat a parkba, ahol már az ünnepélyes megnyitóra készülődtek a főszervezők.

A köszöntő során a részt vevő szervezetek elöljáróit is a színpadra szólították, ami hagyományosan nemcsak egy protokolláris aktus: a legnagyobb elismerés és tisztelet hangján szól azokról, akik hivatásukon keresztül életüket – akár a szó legszorosabb értelmében is – az állampolgárok életének és biztonságának szavatolására tették fel, időjárástól, napszaktól és bármilyen körülménytől függetlenül. A megérdemelt taps után komoly figyelemfelkeltést váltott ki a hagyományőrző 1848-49-es és a Magyar Tartalékosok Szövetségének „nagy háborús" tüzéreinek össztüze, bizony a vaklőszer is nagyot szól, ha öblös tűzfegyverből működtetik el!

1596019215

A zajos beköszöntő után következett egy nem minden napi reggeli torna, amit az MH Ludovika Zászlóalj kiképzői és tisztjelöltjei prezentáltak, katonai testnevelés bemutatójukkal. A kellő bemelegítés rá is fért mindenkire, hiszen számos bemutatóhelyet, sátrat lehetett be- és körbejárni, amit felsorolni is nehéz, még a teljesség igénye nélkül is. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapeste Helyőrség Dandár BTR harcjárműveit és ágyútarackját, valamint az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ speciális vegyivédelmi eszközeit bemutató katonáitól hivatásuk szépségeiről és nehézségeiről is kérdezhettek a bátrabbak, csakúgy, mint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság fővárosi toborzóállományától, ahol a tájékoztatás mellett a jelentkezésre is mód nyílt.

1596019215

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának hadisírgondozó szakemberei készséggel segítettek azoknak, akik a világégésekben egykoron elesett vagy eltűnt hozzátartozóik felől szerettek volna további információhoz jutni, hiszen dacára a kitartó és aprólékos munkának, sajnos még sok a fehér folt az elérhető adatbázisokban.

Az aprónép eközben egy honvédelmi totó kitöltéséért jutalmul kisebb ajándéktárgyak közül választhatott vagy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bemutatósátrában különböző hadtörténelmi korszakokkal ismerkedhetett meg a szakavatott múzeumpedagógusok segítségével. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. bemutatóhelyén a Zrínyi Kiadó újdonságai, valamint korábbi kiadványai is kedvezményesen elérhetőek voltak, de nem maradhatott el a repülő szimulátor és a lézeres lövészet kipróbálása sem.

1596019215

A HM EI Zrt. munkatársai a nosztalgiázó katonaviseltek vagy a csak praktikus tárgyakat keresők számára szabadforgalmú, használt katonai felszereléseket kínáltak a kitelepült Milshopban. A társaság új munkavállalókat is keres, akik képzést követően fegyveres biztonsági őrként helyezkedhetnek el, egyben a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékosaivá is válnak.

Nagy port kavart fel a látogatók körében az Országos Mentőszolgálat mentőhelikopterének érkezése. Szerencsére csak gyakorlóriasztásra került sor, de a „sárga angyal" – hiszen a speciális forgószárnyas is az új mentőautók színében pompázik – hajózószemélyzete bravúros landolásával nem hagyott kétséget afelől, hogy éles helyzetben is számíthatnak rájuk. Köszönet illeti azokat a névtelen hősöket is, akik bizonyították, hogy az életmentés nem csak a hivatásos szervek privilégiuma. Ahogy a felhívásokban is elhangzik, a nyár vége kritikus időszak a vérellátásban, mivel a szabadságolások miatt ekkorra megcsappannak a készletek. A Magyar Vöröskereszt sátrában sokan javítottak ezen az aggasztó helyzeten, amivel véradónként három embertársuk életet már biztosan megmentették!

1596019216

A vendégek még ebédidőben sem maradtak dinamikus programok nélkül, megtekinthették a NAV Bevetési Igazgatóság Merkúr Speciális Egységének, valamint a Készenléti Rendőrség szolgálati lovas és kutyás bemutatóját. Mielőtt a komplex mentési gyakorlat ideje elkövetkezett volna, még hosszú sorokban várták, hogy a katasztrófavédelem helyi tűzőrségének emelőkosaras szerével a magasba emelkedjenek, vetekedve a lánglovagok bátorságával. Érdekes színfoltja volt az eseménynek a Hagyományőrző Rendőrszázad korukat meghazudtoló állapotban lévő, kiállított oldtimer szolgálati motorkerékpárjai és gépjárművei, sőt vízágyúja (!), valamint a Büntetés-végrehajtási Intézet kiállítóhelyei. A szervezet jelentős segítséget nyújtott a sátrak és bemutatóhelyek építésében, berendezésében, amit részben fogvatartottak végeztek, természetesen felügyelet mellett.

A rendvédelmi napnak hivatalos zárása nem volt, talán szimbolikusan utalva arra a folyamatos szolgálatra, amit hazánk biztonsága megkíván.

1596019216

Fotó: Győr Edina és Damian Alexander