Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rombouts ezredes átvette a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnokságát

Szöveg: honvedelem.hu / heavyairliftwing.org |  2013. június 13. 6:06

Frank Rombouts, a Holland Királyi Légierő ezredese hivatalos ünnepségen vette át a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capabilty – SAC) Nehéz Légiszállító Ezredének parancsnoki beosztását, az ezrednek otthont adó Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren.

Az ünnepségen Rombouts ezredes a SAC Irányító Testületének vezetőjétől, Thomas J. Sharpy dandártábornoktól vette át azt a zászlót, ami a többnemzetiségű alakulat vezetését és a kinevezést szimbolizálja.

Az ünnepségen körülbelül háromszáz vendég vett részt, akik a SAC Irányító Testületét, a SAC programban résztvevő tizenkét nemzet nagykövetségeit és a programban érintett többi szervezetet képviselték.

Frank Rombouts 2011 márciusa óta szolgál a HAW-nál, először parancsnokhelyettesként, majd 2013. február óta megbízott parancsnokként. A HAW 2009-ben kezdte meg működését, azóta ő a harmadik parancsnok az alakulat élén, és egyben az első olyan európai tiszt, aki ezt a beosztást tölti be. Az ezredes az ünnepségen elmondott beszédében kiemelte az alakulat eddigi eredményeit és rámutatott a jövő kihívásaira.

A programban résztvevő nemzetek közös finanszírozásával három C-17 Globemaster III típusú szállító repülőgépből álló flottát működtető SAC program és műveleti egysége a HAW fennállásának első négy évében jelentős mérföldköveket ért el. Teljesítményüket jól mutatja, hogy az ezred C-17 flottája több mint tízezer órát repült, és elérte a teljes műveleti képességet (Full Operational Capabilty – FOC).

1595955636

Rombouts ezredes úgy fogalmazott, hogy a következő cél a képességek továbbfejlesztése.

„A HAW 2012 novemberében érte el a teljes műveleti képességet, ami azt jelenti, hogy az alakulat képes számos, különféle küldetés végrehajtására. Többek között képesek vagyunk a szállítmány dobással történő célba juttatására, légi utántöltések és éjjellátóval végzendő műveletek végrehajtására, azonban még mindig vannak korlátai képességeinknek az összetettebb küldetések esetén" – mondta Rombouts ezredes, aki az alakulat és a SAC közösség felé fordulva újabb célt jelölt ki az ezrednek:
„Egy szóval leírható: fenntarthatóság. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a HAW egy olyan vonzó szolgálati hely, ahol a feltételek az ezred állományának és családtagjaiknak folyamatosan biztosítottak és fejlődnek. Ebben az egész pápai régió kiváló munkát végez és ennek így is kell maradnia. Az ezred kultúráját, amit mindannyiunknak együtt kell építenünk, és az ezred katonai alakulat jellegét is meg kell erősítenünk."

Fotó: HAW / Ville Tuokko