Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Samu Bácsi ereje – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. július 10. 12:38

Sokszor övezi meglepett érdeklődés a II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző és Rövidfilmkészítő Egyesület kiállításait, bemutatóit. Nem is csoda, hiszen hazánkban különlegesnek számít az 1940-es évek Amerikájába bepillantást engedő repertoárjuk.

1595997082
A ma már a hazai katonai fesztiválok és csataújrajátszások rendszeres résztvevőjének számító egyesület tagjai 2005-ben álltak össze egy csapattá, a legfőbb mozgatórugó a közös érdeklődési kör volt. Ars poeticájuk szerint csak akkor ismerhető meg a háború teljes eseménysora, ha annak minden oldalát bemutatják az érdeklődőknek. A legfontosabb cél, hogy emléket állítsanak, tisztelegjenek a második világháborúban harcolt és elesett katonák előtt, nemzetiségüktől függetlenül.

Mindemellett remélik, hogy a ma felnövő generáció a kiállításoknak és az előadásoknak köszönhetően megérti, miért kell elkerülni a háborút, és fenntartani a sokszor törékeny békét.
„Ez Samu bácsi ereje!" – mondják viccesen a tagok, utalva a híres amerikai toborzóplakátra, amikor egy-egy bemutató alkalmával felvetődik a kérdés: miért pont az USA hadseregének hagyományait ápolják. Mindemellett nem tagadható, hogy az Egyesült Államokban már az 1940-es években is magas szinten állt az egyenruhák, különböző felszerelések gyártása. Mindegyik darab időtálló, így az egyesület tagjai ma is bátran viselhetik, használhatják azokat – persze a megfelelő gondoskodás mellett.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 10-én, pénteken megjelenő számában!)