Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sapkadivat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 19. 9:51

A népviseleti eredetű barett évszázadok óta ismert sapkatípus, például reneszánsz festményeken is találkozhatunk vele. Rendszeresített katonai fejfedőként az első világháború után vált népszerűvé, de szélesebb körben (és színválasztékban) igazából a 20. század közepétől terjedt el. Ma már olyan közkedveltté vált, hogy alig akad hadsereg a világon, ahol ne használnák.

1596034341
E népszerűségnek többféle oka van: egyfelől olcsó, könnyen kezelhető (például vállszalag alá, vagy zsebre gyűrhető, kis helyet foglal), ugyanakkor – színválasztéka miatt – látványos viselet, amely képes közvetíteni a csapatszellemet, amire egy katonának múlhatatlanul szüksége van ahhoz, hogy a katonai közösség tagjának érezhesse magát. A barett által kifejezett „elit közösségi tudat" elsősorban a második világháborús brit ejtőernyősök bordóvörös és az SAS (Special Air Service – Különleges Légi Szolgálat) homokszínű fejfedőjére vezethető vissza. Ezt a két elitalakulatot másolva alkották meg a világ számtalan hadseregének különleges erői a saját barett-színeiket. (a US Army „zöldsapkásai" és homokszínű barettes rangerei, zöld barettes francia idegenlégiósok, kék barettes szovjet légideszantosok stb.)

A színskálán néha egészen különös színek is feltűnnek, mint a fehér (francia indokínai ejtőernyősök), a sárga (portugál különleges csoportok az angolai háború idején) vagy a lila (az izraeli hadsereg Givati dandárja). A barettek színei egyes hadseregekben fegyvernemenként, más hadseregekben alakulatokként változnak, a lényeg, hogy a színes fejfedő optikailag „feldobja" a terepszínű harci ruházatot és alkalmas a csapatszellem azonnali, látványos és könnyen azonosítható megjelenítésére.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 16-án, pénteken megjelent számában!)