Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres évet zártak a veszprémi toborzók

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. február 1. 11:11

Tavaly több mint kétezer ember kezdte meg katonai szolgálatát a Magyar Honvédségben. Ebből a veszprémi toborzóközponton keresztül 152 fő ölthette magára az egyenruhát, ami a megyénkénti arányokat tekintve jelentős szám; olyannyira, hogy a legmagasabb az egész Dunántúlon. Az újoncok közül a legtöbben más munkahelyekről érkeztek.

1596075646

A korábbi trendekkel ellentétben tavaly kilencven százalékban nem munkanélküliek találták meg számításukat a Magyar Honvédségnél, ami sokat mondó tény – hangzott el az MH Katonai Igazgatási Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ évértékelő rendezvényén, január 30-án. Vitár Zsolt alezredes, az MH KIKNYP parancsnokhelyettese gratulált a veszprémi központ tavalyi munkájához. Hozzátette: idén a tervek szerint változni fog a hadkiegészítés és toborzás feladatrendszere, melyet bővülő állománytáblák mellett kiterjedtebb feladatkör is jellemez majd.

Soós Gyula őrnagy, az érdekvédelmi központ parancsnoka évértékelő beszédében hangsúlyozta: tavaly több területen sikerült az előrelépés. Amellett, hogy az állomány jól vizsgázott a Feltöltés 2019. nevű, nagyszabású gyakorlaton, mind Pannon Egyetemmel, mind a környékbeli közép-és általános iskolákkal jó a kapcsolatuk. Nem mellesleg a katonai toborzás a régió rendezvényeinek szinte elmaradhatatlan elemévé vált.

1596075646

„Több mint száz rendezvényen voltunk jelen tavaly – ezeken összesen százharmincezer ember fordult meg. Öt nyílt; nagyszabású pályaválasztási napon, nyolcezer diák találkozhatott velünk. Kétszer rendeztünk az egyetemen véradó napot, közel kétszáz résztvevővel, továbbá a felsőoktatásban tanulók részére az épületen belül működtetünk ügyfélszolgálatot. Harminc középiskolába hívtak meg bennünket, nyáron pedig számtalan táborban vettünk részt" – mondta a parancsnok.

Hozzátette: a központon keresztül tavaly összesen hatvannyolc fő vállalt területvédelmi tartalékos szolgálatot.

1596075647

Hallhattuk: az érdekvédelmi munkát tekintve a nyugállományú klubokkal közösen kiemelt figyelmet és anyagi segítséget nyújtanak egykori bajtársaiknak. A központnál szolgálók közel hatszáz családnál tehettek személyes látogatást, miként a kerek évfordulós születésnapjukat ünneplő nyugállományú katonákat is egyénileg, és egyedien köszöntik fel.

A hadisírok rendszeres gondozása, karbantartása mellett tavaly ötvenhét településen több mint hatvan temetőt, és közel százhúsz emlékművet mértek fel. A munka során negyvenegy hősi katonasírra bukkantak, és hozzávetőleg ezer elhunyt katona adatait sikerült pontosan összeállítani.

A rendezvényen Soós Gyula őrnagy emléklapokkal és ajándéktárgyakkal köszönte meg a központtal együttműködő személyek és szervezetek munkáját.

1596075647