Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen dolgozott a Matula-század

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. július 5. 8:09

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár műszaki katonái júniusban kéthetes gyakorlaton vettek részt a Tisza partján.

A június közepén kezdődött „Matula 2014" elnevezésű műszaki felderítő gyakorlat része volt a „Szentesi Fokos 2014" nevű komplex, több eseményből álló kiképzési rendezvénysorozatnak.

1595975113

A gyakorlatot a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj (MMZ) és a hajdúhadházi Harctámogató Műszaki Század közösen hajtotta végre. A sikeres végrehajtás érdekében létrehoztak egy ideiglenes alegységet, a Matula-századot, amely két műszaki felderítő és egy könnyű deszant-átkelőszakaszból állt. A feladatok kiindulási helyéül szolgáló alaptábort a katonák − a terület adottságait kihasználva − az algyői közúti híd alatt állították fel.

Zsóri Ferenc őrnagy, az MMZ parancsnokhelyettese a gyakorlat vezetőjeként elmondta, hogy az alegység kiképzési feladatai szorosan kapcsolódtak a 62. Lövészzászlóalj harcászati kiképzéseihez, ugyanis a folyó szükségeszközökkel történő leküzdésénél a foglalkozások biztosítását − azaz az alsó és a felső vízi őrséget, a könnyűvízi mentőcsoportot, valamint a felkészítő foglalkozásvezetőket − a műszakiak adták. Ugyanígy, amikor a lövészkatonák Sándorfalva térségében az ellenség mélységében lévő műszaki zárrendszerek és akadályok felderítését és azok robbantással történő leküzdését gyakorolták, minden egyes végrehajtó lövészszakaszt egy-egy műszaki felderítőrajjal erősítettek meg. 

1595975113

A gyakorlat két hete alatt az ideiglenes műszaki alegység önállóan összességében 12 kilométer folyószakasz, közel 50 kilométer hosszúságú földút és a hozzájuk tartozó műtárgyak, számos anyaglelőhely és körlet műszaki felderítését hajtotta végre. Emellett biztosította és végrehajtotta a lövészkatonák műszaki szakfelkészítéseit.

A zárógyakorlatot követően Zsóri őrnagy röviden értékelte az elvégzett feladatokat és a katonák tevékenységét. Értékelésében kitért az összfegyvernemi alegységek műszaki támogatási feladataira, és elmondta, hogy a jelenlegi gyakorlat szilárd alapokat adott a későbbi kiképzési foglalkozások „felépítésére".

1595975113