Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek az amerikai F-35-ösök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 5. 7:06

Egyelőre nem szállhatnak fel az amerikai hadsereg F-35 típusú vadászrepülőgépei, mert még nem sikerült kideríteni az egyik gépen a múlt héten keletkezett tűz okát, és további vizsgálatokat kell végezni – jelentette be július 3-án, csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium.

A fejlesztés alatt álló új F-35-ös modellek egyike a floridai Eglinben található légi bázison gyulladt ki felszállás közben múlt csütörtökön. Bár senki nem sérült meg, azonnal felfüggesztették a típus próbarepüléseit, de a tűz okáról az elmúlt napokban folytatott vizsgálat nem hozott eredményt. A Pentagon ezért csütörtökön újabb utasítást adott ki, amely szerint a további vizsgálatok befejezéséig egyetlen gép sem repülhet.

Vélhetően mégis kivételt képeznek az utasítás alól azok az F-35-ösök, amelyek egy nagy-britanniai légi bemutatón vesznek majd részt egy hét múlva. Erről azonban csak a jövő hét elején döntenek majd Washingtonban.

Az Egyesült Államok katonai repülőterein jelenleg több mint száz F-35-ös van üzemben. A védelmi minisztérium több mint kétezret tervez megépíttetni a lopakodó szuperszonikus harci gépből a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság számára, egy csaknem 400 milliárd dollárt felemésztő, már több mint egy évtizede tartó fejlesztési program keretében.

Az F-35-ösöknek az egyes haderőnemek igényeihez igazított módosított modelljei szárazföldi kifutópályáról és repülőgép-hordozóról is indíthatók, és képesek egy helyben lebegni, mint egy helikopter. A pilóták kiképzése a múlt heti incidens helyszínén, Eglinben történik.