Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokszoros volt a túljelentkezés a honvéd középiskolába

Szöveg: Révész Béla |  2015. március 24. 7:24

Évről évre növekszik azoknak a diákoknak a száma, akik az ország egyetlen honvédelmi középiskolájába, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba felvételiznek.

1595990124

Idén is rekordot döntött a Honvédelmi Minisztérium által működtetett
intézmény. A gimnáziumi osztályokba majdnem ötszörös, míg a szakiskolai
képzésre hétszeres volt a túljelentkezés. Mint azt Berkecz Gábor igazgató elmondta: a létszám még a tanév indulásakor sem végleges, hiszen folyamatosan érkeznek kérvények év közbeni átjelentkezésekre is. A 2015/2016-os tanévre az ország egész területéről, összesen 83 településről adtak be jelentkezési lapot az iskolába, sőt, öt esetben a határon túlról is felvételiztek diákok.

A minőségi oktatás érdekében az intézmény három speciális, kisebb létszámú osztályt indít szeptemberben. Berkecz Gábor a felvételi követelményekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a központi anyanyelvi és matematika írásbeli vizsgákon túl a reménybeli növendékeknek fizikai alkalmassági vizsgán és motivációs beszélgetésen is részt kellett venniük.

1595990124

„A fizikai felvételin 2000 méteres futást, felülést és fekvőtámaszt kellett teljesíteniük. Aki a megadott minimális szintet nem érte el, az nem felelt meg a felvételi követelményeknek" – tette hozzá az igazgató.
Ami a motivációt illeti, a diákok és a szülők tudatosan készülnek a Kratochvil felvételijére. A jelentkezők nagy többsége már hetedikes korában eldöntötte, hogy a debreceni iskolában szeretne továbbtanulni, távlati célként pedig rengetegen szeretnék közülük a katonai pályát vagy a katonai egyetemi képzést választani.

A felvétel eredményeiről a szülők és a diákok április végén fogják kézhez kapni a határozatot.

1595990124