Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sorkatonából ezredes – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 10. 20:15

Kevés olyan alakulata van a Magyar Honvédségnek, amely annyi szervezeti átalakuláson esett át, mint az eredeti hadrendi számát idén március 31-én visszakapott 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj. A kezdeteket, a megalakítás körülményeit, majd az ígéretesnek tűnt folytatást Keresztúri László nyugállományú ezredes, alapító parancsnok idézte fel magazinunknak.

1595995295
Miként a „88-asnak", úgy első parancsnokának is rendhagyó volt a pályakezdése – derül ki Keresztúri László szavaiból. A Magyar Honvédség rendszerváltás utáni első új képességét jelentő alakulat parancsnoka ugyanis sohasem akart katona lenni. Olyannyira nem, hogy még a sorkatonai szolgálat alól is igyekezett kibújni. Kohómérnöknek készült, s mivel egyik testvére sorkatona volt, másik testvérével együtt pedig behívás előtt állt, úgy gondolta, hogy megúszhatja: egy családból csak nem hívnak be három testvért. Tévedett.

Ettől a perctől kezdve aztán nem volt megállás. Mivel a csepeli ejtőernyős klubban 39 ejtőernyős ugrást hajtott végre, a sorköteles táborban több társával együtt megkeresték, és kiválasztották, hogy sorkatonai szolgálatát a 34. önálló mélységi felderítő-zászlóaljnál – akkori fedett nevén MN 3100 – töltse le, majd be is vonultatták. Nem gondolta volna, de örökre megfertőződött a „szakmával". Megtetszett neki a felderítés, és munkáját olyan színvonalon látta el, hogy őrmesterként szerelhetett volna le. De nem tette, mert kinevezték az egyetemi előfelvételis szakasz parancsnokának. Négy év továbbszolgálatot vállalt, majd hivatásos állományba került.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én, pénteken megjelenő számában!)