Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy bírálja az iráni megállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 10. 18:27

Nicolas Sarkozy volt francia államfő élesen bírálta az iráni atomprogramról szóló, június végéig megkötendő esetleges megállapodást, amelynek tárgyalásából szerinte az Egyesült Államok és Irán kihagyta a többi nagyhatalmat.

„Az egyeztetések lebonyolításának menete és a tartalma miatt is elítélendő a megegyezés, amelyről jelenleg folynak a tárgyalások" – jelentette ki az exelnök egy hétfői konferencián az izraeli Herzlia városban. „Ezzel a megállapodással elismerjük Iránnak az urándúsításhoz és a kutatási-fejlesztési tevékenységhez való jogát" – mondta Sarkozy, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség korábban az urándúsítás teljes felfüggesztését követelte az iszlám köztársaságtól. A volt államfő szerint ez jelentős változás, amely nukleáris fegyverkezési versenyhez vezethet a közel-keleti térségben.

Nicolas Sarkozy emellett a tárgyalások menetét is bírálta. „Nem fogadom el a tárgyalások lebonyolításának menetét, a megegyezés ugyanis lényegében az amerikaiak és az irániak közötti kétoldalú egyeztetések eredménye; az ügy többi szereplőjét, köztük Franciaországot, teljességgel kihagyták" – közölte.

„Egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Irán atomfegyverrel rendelkezzen" – szögezte le Sarkozy. A vitatott iráni nukleáris program ügyében Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő is hasonló álláspontot képvisel, aki szerint a megállapodás fenyegetést jelentene Izrael fennmaradására, és egyáltalán nem állja útját annak, hogy Teherán atombombát fejlesszen ki, sőt éppen egyengeti előtte az utat.

Az iráni atomprogramról szóló végleges megállapodás bonyolult technikai és jogi részleteinek kidolgozására és az egyezség nyélbe ütésére a felek június 30-át szabták meg határidőként. Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. A nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt.