Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sorozták a legényeket – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 15. 14:00

Nyáron lesz tízéves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki hadkiegészítési szakgyűjteménye. Az országosan is egyedülálló sorkatonai tárlat megálmodója Somkutas Imre ezredes volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság volt parancsnoka nem élhette meg a jubileumot, családja és barátai egy éve, 2014. január 16-án kísérték utolsó útjára.

1595985955
Múzeummá alakították a szolnoki hadkiegészítő parancsnokság harmadik emeletét Somkutas Imre ezredes és munkatársai. A sorkatonaság és a hadkiegészítés emlékét őrző tárlat mintegy négyszáz négyzetméteren, egyedülálló módon mutatja be az Osztrák–Magyar Monarchia véderőről szóló 1868. évi 40. törvényének hatálybalépésétől az utolsó magyar sorkatona 2004. november 3-i leszereléséig eltelt százharminchat év történéseit.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ Szolnok városában lévő épületében található kiállítást 2005. július 15-én, a megyei hadkiegészítő parancsnokságok megalakulásának 50. évfordulója alkalmából nyitották meg. A valaha is sorkatonai szolgálatot teljesített fiatalemberek mindennapjai, örömei, fájdalmai, a háborúk tragédiái tehát remélhetőleg sosem merülnek feledésbe. A múzeum kialakításának körülményeire, a kiállításra szánt tárgyak összegyűjtésének nehézségeire, az anyagok rendezésére és az emelet építészeti átalakítására fordított – önként vállalt, gyakran hajnalokig tartó – munka részleteire viszont már csak kevesen emlékeznek. Ennek a Magyar Honvédség történetében egyedülálló építkezésnek az egyik résztvevője Gaál István nyugállományú őrnagy volt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január16-án, pénteken megjelenő számában!)