Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nagyszabású hadgyakorlatokat tervez a Balti-tenger térségében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 15. 12:43

Több ország részvételével nagyszabású hadgyakorlatokat rendez a NATO a Balti-tenger térségében – jelentette be január 13-án, kedden Philip M. Breedlove tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka a lengyelországi Szczecinben.

Breedlove, aki kedd délután érkezett Lengyelországba, Szczecinben a Nemzetközi Északkeleti Hadtest parancsnokságát látogatta meg, amelyet a tavaly őszi newporti NATO-csúcs óta a szövetséges gyorsreagálású erők lehetséges közép-európai parancsnokságaként említenek. Varsóban a NATO- főparancsnok Bronislaw Komorowski elnökkel és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszterrel tárgyalt.

A Szczecinben tartott sajtóértekezleten Breedlove nagy figyelmet szentelt az ukrajnai konfliktusnak. Úgy fogalmazott, hogy „új, összetett stratégiai és műveleti kihívásokkal kell szembenéznünk". Hangsúlyozta, hogy szeretne bízni a tárgyalásos megoldásban, de a „pesszimista változatban" a NATO keleti szárnyának megerősítésére számít. „Ez azonban nem segíti elő a párbeszédet" – jegyezte meg.

Breedlove a NATO-hadgyakorlatok terveinek módosítását is kilátásba helyezte. „Amennyiben nem javul az ukrajnai helyzet, növeljük a balti országokban tartandó hadgyakorlatok terjedelmét" – mondta, hozzátéve, hogy a programokat a létező és lehetséges fenyegetésekhez igazítják.

Mint elmondta, az első változtatások nem elsősorban a manőverek számának növelésére, hanem minőségi változtatásokra irányulnak. „Azt tervezzük, hogy összevonunk bizonyos gyakorlatokat, hogy azok nagyobb területre terjedjenek ki, összetettebb műveletekké váljanak" – mondta.

A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint Breedlove tábornok nyilatkozatának ezen része válasz volt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök aznapi bejelentésére, amely szerint Oroszország több területen megerősíti harci képességeit.

Az északkeleti hadtest feladatairól beszélve, a főparancsnok elmondta: a cél az, hogy a NATO a szczecini hadtesthez hasonló egységeket jobban felkészítse a feladatokra, és az egyes tagországok jobban együttműködjenek egymással.

Nem zárta ki, hogy a szczecini hadtest a jövőben összehangolná a NATO egyesített erőinek északkeleti részét. Konfliktus esetén a hadtest az alakulóban lévő, nagyon gyorsan bevethető erőket (VJTF) irányíthatná.

Az északkeleti hadtestet 1999-ben hozták létre a NATO kollektív védelmi elvének alapján, az alapító tagok Dánia, Németország és Lengyelország voltak. Jelenleg 14 tagja van, köztük a balti és visegrádi országok, Magyarországot is beleértve.