Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadulószobába vitte tanítványait Colin Vandergraaf

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 7. 16:19

Különleges feladatok megoldása közben, játékos keretek között ismerkedtek egymással magyar és amerikai katonák Budapesten május 23-án.

1599188439
Pár hónappal ezelőtt mi is bemutattuk Colin Vandergraafot, aki az English Language Fellow program keretein belül már második éve tanít az MH Altiszti Akadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A program az amerikai külügyminisztérium égisze alatt a budapesti amerikai nagykövetség, a Georgetown University és a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség koordinálásával valósul meg, és lényege, hogy a program keretei között képzett anyanyelvi tanárok oktatják az angol nyelvet a világ minden táján. A jelenlegi európai oktatók közül ugyanakkor Colin Vandergraaf az egyetlen, aki katonai intézményben oktat katonákat.

Május utolsó hetében az oktató különleges programot szervezett tanítványainak: tizenkét magyar altiszt, négy amerikai tengerészgyalogos, illetve három további amerikai vendég társaságában szabadulószobába mentek. A résztvevők négy csoportra bomlottak, és különböző tematikájú szobákban oldottak meg különböző feladatokat, hogy felpattanjon a zár. A rejtvények megoldásához természetesen szoros együttműködésre volt szükség. „Azért volt nagyon hasznos mindez, mert olyan helyzetbe kerültünk, ahol muszáj volt használni az angol nyelvtudásunkat, hiszen csak így tudtunk közösen dolgozni a probléma megoldásán" – összegezte tapasztalatait az egyik altiszt.

1599188439
A feladat keretében a magyar és az amerikai katonák végre az osztályterem falain kívül, kötetlenebb környezetben is időt tölthettek együtt: az amerikai vendégek Magyarország egy másik arcát is megpillanthatták. A résztvevők többsége ráadásul soha korábban nem járt még szabadulószobában. A rejtvények közös megoldását követően a katonák egy népszerű közeli romkocsmában folytatták az ismerkedést.