Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai küldöttség látogatta meg a Tobruq Legacy 2018 gyakorlatot

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. június 10. 16:40

Gerőfi Szilárd ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökég csoportfőnöke, valamint Balogh János ezredes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Védelmi és Rendészeti Frekvenciagazdálkodási Főosztály főosztályvezetője vezetésével a szervezeteik képviselői, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Híradó Informatikai és Információvédelmi Főnökség főtisztjei tekintették meg a Tobruq Legacy 2018 gyakorlat vezetési pontjain folyó szakmai munkát június 8-án, pénteken Veszprémben és Újmajorban.

A gyakorlat igazgatójának meghívására érkező szakmai elöljárók elsősorban az új generációs vezetés-irányítási követelmények alapján szervezett többnemzeti légvédelmi rakéta gyakorlat előkészítettségére voltak kíváncsiak. A szakmai látogatás során a vendégek több kérdésre keresték a választ. A vezetés és irányítási információigénye alapján kialakított adat- és hangátviteli rendszer megfelel-e a kor technikai színvonalának? Milyen – a szövetséges rendszer által elfogadott – „harcászati adatkapcsolatokat" alkalmaznak? Képes-e a Magyar Honvédség integrálni tizenöt nemzet kommunikációs és rakétairányító rendszerét, valamint biztosítani az együttműködés lehetőségét? Menyire sikerült megfelelni a NATO szabványokban megfogalmazott elvárásoknak? Milyen informatikai rendszereket és szolgáltatásokat telepített a Magyar Honvédség a gyakorlat érdekében? Minden katonai elem összeköttetése megfelelően védett és titkosított?

1599188617

A szakmai küldöttség mindemellett kíváncsi volt arra is, hogy a résztvevő nemzetek mennyire elégedettek a gyakorlat magyar híradó, informatikai és információvédelmi előkészítettségével? A vendégek előadást hallgattak meg a gyakorlat híradó, informatikai biztosításáról. Megtekintették a gyakorlat többszintű vezetési rendszerének elemeit, a többi mellett a NATO légi vezetési minta szerint telepített fő vezetési pontot, a légi irányító központot, a légvédelmi rakéta műveleti központját, valamint a szlovák és a holland résztvevő nemzet által vezetett rakétacsoportosítás vezetési elemeit.

1599188617

A Tobruq Legacy gyakorlatsorozat 2015-ben kezdődött és minden évben más ország megrendezésében zajlik. A technikai előkészítettségi színvonala garantálhatja a magyarok sikerességét ebben a 2020-ig tervezett folyamatban. A megtekintett külföldi vezetési pontok vezetői külön-külön elismerően nyilatkoztak és köszönetüket fejezték ki a Magyar Honvédség által a híradó, informatika és információvédelem terén biztosított színvonallal kapcsolatban.

1599188617

Fotó: a szerző felvételei