Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz év a magyar katona ruházati ellátásának a szolgálatában

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 8. 12:18

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Magyar Honvédség Ruházati Ellátó Központ Emlékbizottság és a Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Örökségvédelmi Központ október 7-én, kedden  az egykori MH Ruházati Ellátó Központ objektumában, a Daróczi utcában. A rendezvényen n megemlékeztek száz éve kezdődött első világháborúról is.

Az ünnepség elején Vilner Péter nyugállományú ezredes, az MH REK volt parancsnoka köszöntötte az intézet régi katonáit és polgári dolgozóit, felidézve a katonai ruházati ellátás több mint egy évszázados Daróci úti történetét.

1595980264

Ezután Hazuga Károly nyugállományú altábornagy mondta el ünnepi beszédét, melyben megemlékezett az első világháború áldozatairól, és a Nagy Háború egyenruhákra gyakorolt hatásairól is. Elmondta, ekkor tűntek el fokozatosan a szélsőséges színek és formák: egyszerűbb, kevésbé feltűnő ruhákat és felszereléseket vezettek be. Felidézte az 1905-ben felállított Magyar Királyi Honvéd Központi Ruhatár állományának gigászi küzdelmét is, melyet a katonai alakulatok felszereléséért és ellátásáért folytattak.

1595980264

A készletek feltöltése és az alakulatok utánpótlásának biztosítása emberfeletti feladatot jelentett az egyre fokozódó alapanyaghiány és az egyre csökkenő gyártási kapacitás miatt – mondta, hozzátéve: a ruházati ellátás az a szakterület, mely sokszínűsége révén átfogja a katonai mindennapok egészét. Napjainkban is jelen vannak, és biztos hátteret nyújtanak a nemzetközi műveletekben résztvevő magyar kontingensek katonáinak is.

Az ünnepség végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a régi ruházati dolgozók virágokat vittek az emléktáblához.

1595980264


Fotó: a szerző felvételei