Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összetűzésbe került a török rendőrség a Kobaniért tüntető civilekkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 8. 12:57

Összetűzések alakultak ki október 7-én, kedden Isztambulban a török rendőrség és több száz tüntető között, akik azt követelik Ankarától, hogy keljen a hetek óta ostromlott Kobani szíriai kurd város védelmére.

A Dogan török hírügynökség (DHA) arról számolt be, hogy Isztambulnak az ázsiai kontinensen fekvő oldalán könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség. Ennek következtében egy jogász fejsérülést szenvedett.

Már előző este és keddre virradó éjszaka is érkeztek jelentések arról, hogy tiltakozók és rendőrök kerültek összeütközésbe egymással.

A DHA arról számolt be, hogy az isztambuli Gazi negyedben a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a rendfenntartó erők tagjait, és felgyújtottak két buszt. Az Istiklal bevásárló utcában keddre virradó éjszaka a tiltakozók köveket dobáltak, mire a rendőrség itt is könnygázt vetett be feloszlatásukra.

A CNN Türk hírtelevízió tudatta, hogy a délkeleti Adana városában hétfő este egy ismeretlen rálőtt tüntetők egy csoportjára, s az incidens során ketten megsebesültek.

A török fővárosban, Ankarában és a többnyire kurdok lakta Délkelet-Törökország városaiban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezet harcosai hétfő estére néhány óra alatt három városnegyedet foglaltak el a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobaniban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet kedden. Az ostrom áldozatainak száma meghaladja a négyszázat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden úgy vélte, Kobani „bármelyik pillanatban" a szélsőségesek kezébe kerülhet, és hozzátette, hogy az IÁ megállításához szárazföldi hadműveletre van szükség.

Az AP amerikai hírügynökség arra emlékeztetett, hogy Törökország néhány nappal ezelőtt kijelentette: nem fogja hagyni elesni a szíriai kurd határvárost.

A török parlament felhatalmazást adott múlt csütörtökön a kormánynak, hogy katonai alakulatokat küldjön Szíriába és Irakba terrorszervezetek, például az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges csoport legyőzésére.