Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos feltöltés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 8. 13:46

A Magyar Honvédség, illetve bármilyen hadsereg, csak akkor lehet képes alapfeladatainak maradéktalan ellátására, ha a hivatásos és a szerződéses állomány mellett folyamatosan számolhat az önkéntes tartalékosokkal, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erők képességeit. E rendszernek nagyon komoly hagyományai vannak külföldön, hazánkban viszont 2010-től gyakorlatilag a semmiből kellett újraépíteni.

1595980265
Az egyes országok békeidőben fenntartott haderejének képességei nem mindig elegendők a különleges jogrend bevezetését igénylő helyzetek elhárításához. Így a hadsereget ilyenkor – például háborús helyzet vagy természeti katasztrófa esetén – ki kell egészíteni azokkal a képességekkel, amelyekkel már maradéktalanul meg tud felelni rendeltetésének. Ez a gondolat vezérelte a hazai önkéntes tartalékos rendszer kiépítését is; a feladat 2010-ben, gyakorlatilag a nulláról kezdődött el, hiszen akkoriban mindössze pár tucat lelkes állampolgár szándéknyilatkozata állt a honvédelmi tárca rendelkezésére.

Új célcsoportok

– Jelen pillanatban közel kétezer önkéntes védelmi tartalékosunk és mintegy háromezer-ötszáz önkéntes műveleti tartalékosunk van – mondja Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka. – Ez némileg elmarad a 2014 végére előirányzott nyolcezres céllétszámtól, ám továbbra is mindent megteszünk a feltöltés érdekében.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 10-én, pénteken megjelenő számában!)