Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz mécses gyulladt meg a Hősök temetőjében

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. január 23. 11:36

Egy évszázaddal ezelőtt, 1915. január 20-án az egykori járványtemetőt újra megnyitva négy, a csapatkórházban elhunyt hősi halottat temettek el a mai debreceni Honvédtemetőben. Területét megnövelték, ez a rész a Hősök temetője nevet kapta, s az első világháborúban, majd később a második világháborúban elhunyt katonák nyughelye lett.

1595986532

Ebből az alkalomból gyulladt meg száz mécses a panteonban január 20-án, emlékezésképpen az első világháborúban életüket vesztett katonákra.

Csákvári Sándor hadisírgondozó beszélt a temető százéves történetéről. Elmondta, hogy az újonnan nyílt temetőbe a közös hadseregbeli, magyar királyi, német és porosz katonák kerültek, akik a fronton szerzett sérüléseik vagy valamilyen betegség miatt Debrecen kórházaiban vesztették életüket. Megemlítette a temető szomorú, kirívó eseteit − az egyetlen női eltemetett egy galíciai munkás, a legfiatalabb pedig egy 16 éves, szintén civil munkás volt. Végezetül Kruppa Tamás görög katolikus püspöki helynök a rendezvényen imádkozott a hősök lelki üdvéért.

1595986532

A megemlékezés része volt a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú–Bihar Megyei Levéltára és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár közös rendezésében létrejött „Debrecen földben nyugvó katonai öröksége" című emlékülésének.

A rendezvény a Kossuth-laktanyában folytatódott, ahol az érdeklődők előadásokat hallhattak a levéltárról és egy tárlat kapcsán megtekinthették a Hősök temetőjének eredeti rajzait, illetve korabeli dokumentumait. Papp József helytörténész Debrecen katonai temetőiről beszélt a hallgatóságnak, és egy filmvetítésre is sor került „Méltósággal" címmel, Mata János rendezésében, amely Debrecen két fennmaradt katonai sírkertjéről, az orosz hadifoglyok, valamint a Hősök temetőjéről szólt.

1595986533

Fotó: Szalka Miklós őrvezető