Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent György ünnepe lett a katonai rendészek napja

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. április 30. 11:23

Mozgalmas időszak áll az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj mögött, s az év második fele is nagy kihívásokkal lesz tele. Jövő év január elsejével megalakul a dandár Katonai Rendész Központja, amely bővített képességgel, országos hatáskörben irányítja majd a rendészek munkáját itthon és a missziókban egyaránt – hangzott el a rendészzászlóalj Szent György ünnepe alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén, amely mostantól a katonai rendészek napja is.

1595992848

Április 24. Sárkányölő Szent György ünnepe. Szent György a helytállás, a katonai tudás, az erkölcsi szilárdság és megingathatatlan bátorság, az igazsághoz való ragaszkodás mintaképe. Mostantól az ő ünnepe a katonai rendészek napja is.

1595992849

A jeles esemény alkalmából ünnepi állománygyűlést rendezett a Budapest helyőrség dandár Maléter Pál Rendészzászlóalja. Az ünnepégen Kálmán Dávid hadnagy elevenítette fel a szervezet múltját, jelenét, jövőjét. „Jogelődeink megalapozták a katonai rendész szakma létjogosultságát az általuk magas szinten végrehajtott feladatokkal, illetve olyan speciális jogkörökre tettek szert az elmúlt évtizedek során, amelyek kiemelik a Magyar Honvédség más alegységei közül. Ugyanakkor a fennálló rendszernek is folyamatos fejlődésre és képességfejlesztésre kell törekednie azért, hogy a jelenkor kihívásainak megfeleljen, illetve az általunk megfogalmazott célt beteljesítse. Ez a cél pedig – első lépésként, a Katonai Rendészeti Központ megalakításán keresztül – a Magyar Honvédség nemzetközi normákhoz igazodó, a kor elvárásainak és színvonalának megfelelő katonai rendészeti szervezet létrehozása" – mondta.

1595992849

A katonai rendészek napja alkalmából megtartott ünnepi állománygyűlésen Rácz István százados, tábori lelkész felelevenítette Sárkányölő Szent György életét, a védőszent közbenjárását kérve minden rendész katona munkájára, életére és családjára, majd az elismerések átadása következett.

1595992849

Katonai rendészet szakterületen huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájáért Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka és Riczler Tamás alezredes, zászlóaljparancsnok elismerésben részesítette Bendik Szabolcs őrnagyot, Dévényi Szabolcs törzszászlóst, Dudás Péter zászlóst, Tihanyi Pál törzsőrmestert, Nagy Árpád őrvezetőt és Szaniszló János közkatonát.

Az állománygyűlést a Budapest Helyőrségi Zenekar fergeteges koncertje zárta.

1595992849

A Szent György napi rendezvény sportnappal folytatódott, melynek keretében asztaliteniszben, airsoft szituációs lövészeten, Army Challenge versenyen és kispályás labdarúgó bajnokságon mérhették össze tudásukat a katonai rendészek.

Fotó: a szerző felvételei