Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 31. 11:02

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szilveszteri receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai és cukrászai állították össze a szilveszteri menüt.

Marha bélszín gombás húspráddal burkolva, zöldborsós burgonya püré, párolt brokkoli és vörösboros fokhagymás mártással

1596006345

Az elkészítés módja:
A marha bélszínt lehártyázzuk, fejét farkát levágjuk (ebből lesz a húsprád). sóval borssal ízesítjük. A marhát elősütjük forró serpenyőben. Majd félretesszük pihenni.

Húsprád:

  • 30 dkg darált marhahús (fej és farok),
  • 10 dkg húsos szalonna,
  • 2 evőkanálnyi mustár,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • 4 fej gomba,
  • kevés tejszín,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Ezt az egészet ledaráljuk, összekeverjük, és a bélszínt beburkoljuk vele.
170 Celsius-fokos sütőben készre sütjük maghőmérő segítségével. Tetszés szerint a bélszínt hagyhatjuk véresre, mediumra, vagy teljesen átsütve

Zöldborsós burgonyapüré:
Készítünk egy hagyományos burgonya pürét és megszórjuk főtt zöldborsóval.

Párolt brokkoli:
Friss brokkolit formázzuk és forrásban lévő sós szódabikarbónás vízben ressre főzzük.

Vörösboros fokhagymás mártás:

  • másfél deciliter vörösbor,
  • 3 dkg vaj,
  • 1 kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
  • 1 kiskanál finomliszt,
  • 2 kiskanál barna cukor,
  • ízlés szerint frissen őrölt bors,
  • ízlés szerint só.

Fehércsokis-gyömbéres brownie (15darab)

1596006345

Hozzávalók:


Brownie:

  • 33 dkg porcukor,
  • 33 dkg vaj,
  • 31 dkg fehér csoki,
  •  7 db tojás,
  • 38 dkg liszt,
  • 1 dkg keményítő,
  • 10 kg fehér csoki (durvára darálva),
  • 8 dkg mandula (vágott),
  • 1 csipet só,
  • 1 csipet szárított gyömbér.

Az elkészítés módja:

A vajat és a porcukrot együtt kihabosítjuk. Majd egyenként belerakjuk a tojásokat. Ha elkeveredett hozzáöntjük a felolvasztott fehér csokit, simára keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel, mandulával és a durva csokival, majd belekeverjük a vajas krémbe óvatosan. Olajozott muffin formákba nyomjuk, 155 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Ha kedvünk tartja, dobhatunk bele vágott kandírozott gyömbért is.

Eper szósz:

  • 25 dkg fagyasztott eper,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 1 dl víz.

Az elkészítés módja:

Felfőzzük a cukrot és az epret, majd kihűtjük. Kihűlve adunk hozzá pár csepp citromlevet, és leturmixoljuk.


Jó étvágyat kívánunk!