Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2015. december 31. 11:02Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szilveszteri receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai és cukrászai állították össze a szilveszteri menüt.
Az elkészítés módja:
A marha bélszínt lehártyázzuk, fejét farkát levágjuk (ebből lesz a húsprád). sóval borssal ízesítjük. A marhát elősütjük forró serpenyőben. Majd félretesszük pihenni.
Húsprád:
- 30 dkg darált marhahús (fej és farok),
- 10 dkg húsos szalonna,
- 2 evőkanálnyi mustár,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 tojás,
- 1 csipet őrölt kömény,
- 4 fej gomba,
- kevés tejszín,
- só,
- frissen őrölt bors.
Ezt az egészet ledaráljuk, összekeverjük, és a bélszínt beburkoljuk vele.
170 Celsius-fokos sütőben készre sütjük maghőmérő segítségével. Tetszés szerint a bélszínt hagyhatjuk véresre, mediumra, vagy teljesen átsütve
Zöldborsós burgonyapüré:
Készítünk egy hagyományos burgonya pürét és megszórjuk főtt zöldborsóval.
Párolt brokkoli:
Friss brokkolit formázzuk és forrásban lévő sós szódabikarbónás vízben ressre főzzük.
Vörösboros fokhagymás mártás:
- másfél deciliter vörösbor,
- 3 dkg vaj,
- 1 kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
- 1 kiskanál finomliszt,
- 2 kiskanál barna cukor,
- ízlés szerint frissen őrölt bors,
- ízlés szerint só.
Hozzávalók:
Brownie:
- 33 dkg porcukor,
- 33 dkg vaj,
- 31 dkg fehér csoki,
- 7 db tojás,
- 38 dkg liszt,
- 1 dkg keményítő,
- 10 kg fehér csoki (durvára darálva),
- 8 dkg mandula (vágott),
- 1 csipet só,
- 1 csipet szárított gyömbér.
Az elkészítés módja:
A vajat és a porcukrot együtt kihabosítjuk. Majd egyenként belerakjuk a tojásokat. Ha elkeveredett hozzáöntjük a felolvasztott fehér csokit, simára keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel, mandulával és a durva csokival, majd belekeverjük a vajas krémbe óvatosan. Olajozott muffin formákba nyomjuk, 155 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Ha kedvünk tartja, dobhatunk bele vágott kandírozott gyömbért is.
Eper szósz:
- 25 dkg fagyasztott eper,
- 12,5 dkg cukor,
- 1 dl víz.
Az elkészítés módja:
Felfőzzük a cukrot és az epret, majd kihűtjük. Kihűlve adunk hozzá pár csepp citromlevet, és leturmixoljuk.