Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2016. december 31. 13:18Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szilveszteri receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai és cukrászai állították össze a szilveszteri menüt.
zöldborsó pürével, lila rizottóval , és grill spárgával:
Hozzávalók:
- 60 dkg sertésszűz
- 15 dkg szeletelt bacon
- 1 kávéskanál szemes feketebors
- 1 kávéskanál szemes zöldbors
- 1 kávéskanál borsikafű
Az elkészítés módja:
A szüzet lehártyázzuk, papírtörlővel szárazra töröljük, papírtörlővel szárazra töröltem és bedörzsöljük tarkaborssal. Egy akkora serpenyőben, amekkorában kényelmesen elfér, kevés olívaolajat hevítünk és a hús minden oldalára kérget sütünk. (A két végére is). Sütés közben nem forgatjuk, minden oldalán hagyjuk néhány percig sülni. Mikor szép barna kérget kapott sózzuk.
Ezután tálcára tesszük, amikre kiterítjük a bacon szeleteket. A pirított gombát – amit olivaolajon,
hagymán lepirítunk, az apróra vágott vegyes erdei gombákat sóval és törtborsal ízesítettünk – rákenjük a bacon szeletekre és ráhelyezzük z elősütött sertésszűz szeleteket is. A húst a szalonnaszeletekkel körbetekerjük. Kisebb hőálló tálba tesszük, amibe előtte sütőpapírt helyezünk és meglocsoljuk pár kanál olajjal. (Célszerű abból, amiben kisütöttük a húst). Végül alufóliával letakarjuk.
Előmelegített, 180 Celsius-fokos sütőbe tesszük és 25-30 percig sütjük. Ezután a fóliát leszedjük és további 10 percet sütjük.
Amikor elkészült, egy lapos tányérra tesszük. Pár perc pihentetés után szeletelhető.
Zöldborsó püré:
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- petrezselyemlevél
- bazsalikom
- őrölt bors
Elkészítés módja:
Egy lábasban olajat forrósítunk, hozzáadjuk a zöldborsót, az apróra vágott petrezselymet, kevés bazsalikomot és a reszelt fokhagymát, néhány percig pirul, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, sóval, borssal ízesítjük. Lefedve puhára főzzük, ha kész hagyjuk kissé hűlni. A borsót, az alatta maradt, kevés főzővízzel együtt botmixer segítségével pépesítjük.
Rizottó:
Hozzávalók:
- 500 g rizottó rizs (pl. Arborio, Carnaroli, Vialone nano)
- kb. 1,5 liter csirke alaplé vagy zöldség alaplé
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 100 g vaj
- 75 g parmezán sajt
- só
- bors
Az elkészítés módja:
Egy lábasban feltesszük a tűzre az alaplét. Ennek forrónak kell lennie addigra, amikor elkezdjük a rizst főzni. Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát. A vaj felét olvasszuk meg olajban, egy nagy, minél szélesebb lábasban, és adjuk hozzá a hagymát. Lassú tűzön pároljuk néhány percig. Nem szabad megpirulnia, csak üveges legyen. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk még fél percig.
Adjuk hozzá a rizst. Keverjük el, hogy mindenhol befedje a zsiradék, és pirítsuk közepes lángon 2-3 percig. Akkor jó, ha a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük azonban még fehér.
Most jön maga a főzés, aminél fontos, hogy folyamatosan a tűzhely mellett kell lennünk. Az alaplét végig kis lángon, forráspont közelében tartsuk, különben lehűti a rizst. A rizs alatt közepes lángot érdemes tartani. Ezután egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét öntsünk a rizsre.
(A ráöntött levesnek forrásban kell maradnia, de éppen hogy csak gyöngyözzön.) Egy fakanállal keverjük el a rizst, hogy mindenhol ellepje a folyadék. Nem kell folyamatosan keverni. Hagyjuk a rizst főni. Az igazi olasz rizottó lényege éppen ez, vagyis hogy apránként adjuk hozzá a főzőlevet, és hagyjuk elfőni. A lábas méretétől és a tűz erejétől függően egy-másfél perc alatt elfövi a levét. Ekkor kezdjük elölről a folyamatot, vagyis adjunk hozzá ismét alaplét.
Fontos, hogy a végén krémes, szószban úszó rizsételt kapjunk mintha egy nagyon sűrű rizsfőzelék lenne.
Amikor az utolsó adag alaplét is hozzáadtuk, tegyük bele a reszelt parmezánt, és keverjük el. Főzzük még fél percig, majd vegyük le a tűzről. Tegyük rá a tetejére a maradék vajat, és fedjük le. Fedő alatt még hadd puhuljon két percig, amíg a vaj elolvad.
* * *
Hozzávalók:
Brownie:
- 33 dkg porcukor
- 33 dkg vaj
- 31 dkg fehér csoki
- 7 db tojás
- 38 dkg liszt
- 1 dkg keményítő
- 10 dkg fehér csoki (durvára darálva)
- 8 dkg mandula (vágott)
- 1 csipet só
- 1 csipet szárított gyömbér
Az elkészítés módja:
A vajat és a porcukrot együtt kihabosítjuk. Majd egyenként belerakjuk a tojásokat. Ha elkeveredett hozzáöntjük a felolvasztott fehér csokit, simára keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel, mandulával és a durva csokival, majd belekeverjük a vajas krémbe óvatosan. Olajozott muffin formákba nyomjuk, 155 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Ha kedvünk tartja, dobhatunk bele vágott kandírozott gyömbért is.
Eper szósz:
- 25 dkg fagyasztott eper
- 12,5 dkg cukor
- 1 dl víz
Az elkészítés módja:
Felfőzzük a cukrot és az epret, majd kihűtjük. Kihűlve adunk hozzá pár csepp citromlevet, és leturmixoljuk.