Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 31. 6:41

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szilveszteri receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.

Áfonyás erdei gombás vadpörkölt Burgonya fánkkal és párolt zöldspárgával

1595964953

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg burgonya,
  • 12 dkg liszt,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 dkg élesztő,
  • 3 evőkanál tej,
  • 3 dkg vaj, vagy margarin,
  • só, olaj.

Az elkészítés módja:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 centiméter vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval körülbelül 3 centiméteres átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradákot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.

  • 1 kg szarvascomb,
  • 2 dl száraz vörösbor,
  • 0,5 kg csiperkegomba és erdei gomba keverék,
  • 2 fej hagyma,
  • 2 evőkanál sertészsír,
  • 1 db tv-paprika,
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 3 evőkanál áfonyalekvár,
  • 2 babérlevél,
  • borókabogyó,
  • kakukkfű,
  • rozmaring,
  • köménymag,
  • só,
  • bors.

Az elkészítés módja:

Felkockázzuk a szarvashúst, a hagymát és a tv paprikát is. A cukrot a zsíron lekaramelizáljuk utána a hagymát elkezdjük dinsztelni, majd hozzádobjuk a paprikát. Ha átpárolódott, beledobjuk a bográcsba a húst és együtt rotyogtatjuk őket. Közben mozsárban összetörjük a fűszereket (kivéve a babért). Ha a hús „kifehéredett" megszórjuk az összezúzott fűszerekkel, a babérral és a pirospaprikával és belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a gombát és az áfonyalekvárt és ha kell még, felöntjük kevés vízzel. 3-4 órán át csak főzzük! Mikor már majdnem puha a hús beleöntjük a vörösbort, és azzal készre pároljuk.


Fehércsokis-gyömbéres brownie (15darab)

1595964953

Hozzávalók:

Brownie:

  • 33 dkg porcukor,
  • 33 dkg vaj,
  • 31 dkg fehér csoki,
  • 7 db tojás,
  • 38 dkg liszt,
  • 1 dkg keményítő,
  • 10 kg fehér csoki (durvára darálva),
  • 8 dkg mandula (vágott),
  • 1 csipet só,
  • 1 csipet szárított gyömbér.

Az elkészítés módja:
A vajat és a porcukrot együtt kihabosítjuk. Majd egyenként belerakjuk a tojásokat. Ha elkeveredett hozzáöntjük a felolvasztott fehér csokit, simára keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel, mandulával és a durva csokival, majd belekeverjük a vajas krémbe óvatosan. Olajozott muffin formákba nyomjuk, 155 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Ha kedvünk tartja, dobhatunk bele vágott kandírozott gyömbért is.

Eper szósz:

  • 25 dkg fagyasztott eper,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 1dl víz.

Az elkészítés módja:
Felfőzzük a cukrot és az epret, majd kihűtjük. Kihűlve adunk hozzá pár csepp citromlevet, és leturmixoljuk.

Jó étvágyat kívánunk!