Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2013. december 31. 6:41Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy szilveszteri receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg burgonya,
- 12 dkg liszt,
- 2 tojássárgája,
- 2 dkg élesztő,
- 3 evőkanál tej,
- 3 dkg vaj, vagy margarin,
- só, olaj.
Az elkészítés módja:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 centiméter vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval körülbelül 3 centiméteres átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradákot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.
- 1 kg szarvascomb,
- 2 dl száraz vörösbor,
- 0,5 kg csiperkegomba és erdei gomba keverék,
- 2 fej hagyma,
- 2 evőkanál sertészsír,
- 1 db tv-paprika,
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál áfonyalekvár,
- 2 babérlevél,
- borókabogyó,
- kakukkfű,
- rozmaring,
- köménymag,
- só,
- bors.
Az elkészítés módja:
Felkockázzuk a szarvashúst, a hagymát és a tv paprikát is. A cukrot a zsíron lekaramelizáljuk utána a hagymát elkezdjük dinsztelni, majd hozzádobjuk a paprikát. Ha átpárolódott, beledobjuk a bográcsba a húst és együtt rotyogtatjuk őket. Közben mozsárban összetörjük a fűszereket (kivéve a babért). Ha a hús „kifehéredett" megszórjuk az összezúzott fűszerekkel, a babérral és a pirospaprikával és belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a gombát és az áfonyalekvárt és ha kell még, felöntjük kevés vízzel. 3-4 órán át csak főzzük! Mikor már majdnem puha a hús beleöntjük a vörösbort, és azzal készre pároljuk.
Fehércsokis-gyömbéres brownie (15darab)
Hozzávalók:
Brownie:
- 33 dkg porcukor,
- 33 dkg vaj,
- 31 dkg fehér csoki,
- 7 db tojás,
- 38 dkg liszt,
- 1 dkg keményítő,
- 10 kg fehér csoki (durvára darálva),
- 8 dkg mandula (vágott),
- 1 csipet só,
- 1 csipet szárított gyömbér.
Az elkészítés módja:
A vajat és a porcukrot együtt kihabosítjuk. Majd egyenként belerakjuk a tojásokat. Ha elkeveredett hozzáöntjük a felolvasztott fehér csokit, simára keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, a keményítővel, mandulával és a durva csokival, majd belekeverjük a vajas krémbe óvatosan. Olajozott muffin formákba nyomjuk, 155 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Ha kedvünk tartja, dobhatunk bele vágott kandírozott gyömbért is.
Eper szósz:
- 25 dkg fagyasztott eper,
- 12,5 dkg cukor,
- 1dl víz.
Az elkészítés módja:
Felfőzzük a cukrot és az epret, majd kihűtjük. Kihűlve adunk hozzá pár csepp citromlevet, és leturmixoljuk.