Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi jókívánságok

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző és archív |  2019. október 10. 6:21

Emléklappal köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából Tóth Sándor nyugállományú ezredest az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai.

1596069888

A közelmúltban töltötte be 70. életévét Tóth Sándor nyugállományú ezredes. Az MH Légijármű Javítóüzem egykori parancsnokát a jeles nap alkalmából, Szűcs Imre ezredes is felköszöntötte. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka jókívánságait Gáldonyi Sándor százados, a szervezet Bács-Kiskun megyei irodájának megbízott irodavezetője és Parádi Gyöngyi zászlós, érdekvédelmi altiszt adták át az ünnepeltnek.

Tóth Sándor a szegedi Déri Miksa Gépipari Technikumban érettségizett, majd 1968-tól Szolnokon, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola sárkány-hajtómű szakán tanult tovább. Az 1972-es hadnaggyá avatását követően Pápára, a 47. Honi Vadászrepülő Ezredhez helyezték. Az 1. század sárkány-hajtómű technikusaként MiG-21PF és MiG-21MF vadászgépeket üzemeltetett.

A moszkvai Zsukovszkij Repülőmérnöki Akadémiára 1977-ben iskolázták be, amelynek elvégzése után Szentkirályszabadján, az akkor még ott települt – An-26-osokat üzemeltető – önálló szállítórepülő-századnál kapott beosztást. Majd amikor 1984-ben az An-26-os szállítórepülőgépek és a Mi-8-as helikopterek egy része Szolnokra települt, ismét helyőrséget váltott: kinevezték az akkor megalakult vegyes szállítórepülő-ezred mérnök-műszaki szolgálat főnökének. Az egykori vegyes repülőosztály után ez volt az első olyan alakulata a légierőnek, ahol egy szervezeten belül üzemeltettek merev- és forgószárnyú repülőtechnikát is.

Kecskemétre – az MH Légijármű Javítóüzem jogelődje – az MN Központi Repülőgép-javító Üzem akkori parancsnoka, Egri Károly ezredes „unszolására", 1986 májusában kérte az áthelyezését. Tizenkét évig szolgált az alakulat termelési helyetteseként, majd kinevezték az üzem parancsnokává. Ebből a beosztásából vonult nyugállományba 2006. július 1-jén.

1596069889

A bajtársi közösségből azonban nem szakadt ki. Tagja a Magyar Katonai Logisztikai Egyesületnek, repülőmérnök kollegáival pedig úgy kéthavonta szerveznek családi találkozókat. Aktív résztvevője a kecskeméti – önmagukat „Baráti Védelmi Bizottság" névre keresztelt – társ fegyveres erők egykori parancsnokai és vezetői alkotta, nagyjából zártkörű kollektívának.

Tóth ezredes 47 éve nős, lánya és egy lányunokája van. Hivatásos katonai pályafutása alatt a családjának tíz alkalommal kellett költöznie. Jelenleg a Kecskemét melletti Helvécián lakik feleségével.

1596069889