Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Találkoztak a NATO rangidős altisztjei

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 20. 7:01

Idén is megrendezték a NATO vezető altisztjeinek szimpóziumát (International Senior Enlisted Seminar − ISES) Németországban, Garmisch-Partenkirchenben, az amerikai−német közös fenntartásban lévő George C. Marschall Centerben. A szeptember 10−16. közötti rendezvényen a Magyar Honvédséget Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa képviselte.

1596020135

A NATO Szövetséges Műveleti Parancsnokság (Allied Command Operations − ACO), a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation − ACT), valamint az Amerikai Egyesült Államok Európai Főparancsnoksága (United States European Command − USEUCOM) szervezésében minden évben megrendezendő szeminárium fő célja, hogy sikeresen felkészítse a részt vevő rangidős altiszteket azokra a folyamatosan növekedő komplex kihívásokra, amelyekkel a NATO szembenéz. Idén a fő téma az Iszlám Állam elleni harc volt.

A szimpóziummal − amelyen 42 ország 72 katonája vett részt − párhuzamosan rendezték meg a Senior Executive, azaz felsővezetői szemináriumot, amelyen a NATO rangidős altisztjei mélyebb betekintést kaptak a világ aktuális politikai és katonai kérdéseibe. 

1596020135

Az ISES-en előadást tartott Curtis M. Scaparotti vezérezredes, a NATO műveleti parancsnoka, aki kiemelte: a szövetség támaszkodik a tagországok altiszti karainak képességére a műveletei sikerek elérése érdekében. Hozzátette: a NATO vezetése elkötelezett azon tagországok altiszti rendszerének fejlesztése mellett − a szövetség altiszti stratégiájának szellemében − ahol a támogatás szükséges.

A szimpózium jó lehetőséget biztosított a részt vevő altisztek ismereteinek fejlesztésére, valamint kapcsolatainak építésére. Kriston István főtörzszászlós elmondta: a NATO-parancsnokságok vezető rangidős altisztjeinek véleménye alapján a honvéd altiszti kar − figyelembe véve a Magyar Honvédség vezetésének támogatásával végbement változásokat − a szövetség altiszti karainak élvonalába tartozik.

1596020136
CímkékaltisztNATO