Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok nélkül nincs honvédség

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. október 3. 16:24

A honvédség nemcsak katasztrófahelyzetekben számol a tartalékosokkal, hanem hiányzó beosztások feltöltése, éppen misszióban lévő állomány feladatainak ellátása vagy esetleges pluszfeladatok elvégzése során is – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes október 3-án Debrecenben.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth Lajos laktanyájában látogatta meg a kiképzésre bevonult önkéntes műveleti tartalékosokat a Honvéd Vezérkar főnöke. A látogatás előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Benkő Tibor vezérezredes felidézte az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése érdekében az elmúlt több mint két évben tett erőfeszítéseket.

„Tartalékosok nélkül nincs honvédség, katonaság, országvédelem" – emelte ki Benkő Tibor. Ennek jegyében először az önkéntes védelmi tartalékosok álltak szolgálatba a katonai objektumoknál jelentkező őrzés-védelmi feladatok ellátására. A HM EI Zrt. alkalmazásában lévő mintegy kétezer fő folyamatos szolgálatot teljesít, az állomány mintegy egynegyede mindennap rendelkezésre áll, így például katasztrófahelyzet esetén azonnal bevethető.

1595942448

A következő nagy lépés már az önkéntes műveleti tartalékosok toborzása, bevonultatása és kiképzése volt, amely jelenleg is tart. Szeptember 24-én összesen 1379-en vonultak be Budapestre, Tatára és Debrecenbe. A vezérezredes kiemelte, hogy az október harmadikai adatok szerint már mintegy négyezer tartalékos erősíti a Magyar Honvédséget.

Benkő Tibor elmondta: 2012-ben a tárcának 1,2 milliárd forint áll rendelkezésére az önkéntes tartalékos szolgálat kiépítési feladataira, így az önkéntes műveleti tartalékosokat illetően felállítottak egy „prioritási rendszert". Ennek értelmében először a korábban már akár a honvédség vagy más „egyenruhás szervezet" kötelékeiben szolgálatot teljesítetteket igyekeztek toborozni a rendszerbe: az e körbe tartozók jelentős része régebben, kényszerből került ki a honvédségből az átszervezések, leépítések során.

„Az ő bevonultatásuk a Magyar Honvédségnek is érdeke, hiszen rendelkeznek a megfelelő képzettséggel és tapasztalatokkal, emellett pedig segíteni tudunk rajtuk is, hiszen az új nyugdíjtörvény alapján ők már szolgálati járadékot kapnak, amelyet személyi jövedelemadó-kötelezettség terhel. Aki vállalja az évi hatvannapos önkéntes tartalékos szolgálatot, az viszont mentesül e 16 százalék megfizetése alól. Vagyis a honvédség és az állomány egyaránt jól jár" – összegezte a Honvéd Vezérkar főnöke.

1595942449

A szeptember 24-én bevonult és október 4-én, csütörtökön esküt tevő tartalékosok közül mindössze kilenc főt kellett hazabocsátani egészségügyi vagy szociális okokból, a többiek példaértékűen teljesítették feladataikat Budapesten, Tatán és Debrecenben.

A „prioritási rendszer" második helyén a felsőoktatásban tanulók állnak: közülük nyáron negyvenöten vonultak be, és két fő kivételével mindannyian teljesítették a kiképzést. A tartalékos egyetemisták, főiskolások ráadásul vállalták, hogy ők maguk is „toboroznak" majd, vagyis igyekeznek minél több társukat bevonni a rendszerbe.

A harmadik körbe azok tartoznak, akik azelőtt soha nem teljesítettek katonai szolgálatot, de hétköznapi munkájuk mellett is vállalják a tartalékosléttel járó kötelezettségeket. Közülük idén novemberben körülbelül negyven fő vonul majd be.

A tábornok hozzátette: a rendszer feltöltése folyamatosan halad, október 1-jén további huszonöten öltöttek gyakorlóruhát, a jövő héten pedig újabb harmincöt fő kezdi meg a kiképzéseket.

1595942449

A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: a honvédség nemcsak katasztrófahelyzetekben számol a tartalékosokkal, hanem hiányzó beosztások feltöltése, éppen misszióban lévő állomány feladatainak ellátása vagy esetleges pluszfeladatok (például egy év végi leltár) elvégzése során is.

Benkő Tibor a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a fórumokon jó érzés volt szembesülni azzal, hogy a rendszerből kikerült katonák továbbra is elhivatottak, elkötelezettek a Magyar Honvédség iránt.

A sajtótájékoztatót követően a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka Debrecenben is fórumot tartott a tartalékosoknak. Az eszmecsere előtt dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnoka köszönetet mondott az állománynak az elmúlt napokban tanúsított példamutató magatartásért.

Fotó: Dévényi Veronika