Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telekrendezés közben találták a gránátokat

Szöveg: Szűcs László |  2013. december 24. 7:06

Az 51. héten, azaz december 16-22. között 23 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 7 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Debrődi Péter százados, az alakulat tűzszerész műveleti főnökségének tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2612 bejelentést kaptak.

December 19-én Csabdiból érkezett a telefonhívás a tűzszerészekhez, hogy az Ady Endre utcában, egy kerítéssel nem körbehatárolt kertben, telekrendezés közben több, feltehetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek kerültek elő a földből. A Horváth Csaba őrnagy vezetésével helyszínre küldött járőr, a terület alapos átvizsgálása során 7 darab, német gyártmányú 37 milliméteres repeszgránátot, 6 darab 37 milliméteres páncéltörő gránátot, 5 darab hüvelyt, valamint fél kilogramm gyalogsági lőszert talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

December 21-én a főváros XI. kerületébe kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Schweidel utcában, egy lépcsőház liftaknájának takarítása közben robbanószerkezetnek tűnő tárgyat találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr egy 76 milliméteres srapnel gránáttestnek azonosította a fémdarabot, ami azonban robbanóanyagot nem tartalmazott. A szaknyelven nem robbanótestnek nevezett tárgyat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Szekszárdra is ki kellett vonulnia a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőrnek. A Tolna megyei megyeszékhelyen, egy cég parkolójának felújítása közben, az oda szállított homokban fedeztek fel egy tárgyat, amiről valószínűsítették, hogy második világháborús robbanószerkezet. A tűzszerészek azonban megállapították, hogy a fémdarab szerencsére nem robbanótest, hanem egy nagyfeszültségű kábel földalatti csatlakozója.

Címkéktűzszerész