Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepjárót szállított a repülő az óceánhoz

Szöveg: Takács József |  2013. október 11. 12:27

Minden hadsereg fontos képessége a légimozgékonyság. Október elején Franciaországban, az Atlanti-óceán partján található Cazaux légibázison harci kutató-mentő gyakorlatot hajtottak végre a NATO országai; ezen a gyakorlaton Magyarország nyolcfős csapattal, valamint egy terepjáróval vett részt.

A gyakorlat fontos része volt, hogy a felszereléseket és a csapatokat légi úton, katonai légiszállítással kellett a helyszínre juttatni. Ezt a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szállítórepülő százada hajtott végre, szoros együttműködésben a gyakorlaton résztvevő MH. 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj egyik szakaszával és a szállításokat hatékonyan támogató alakulatokkal.

1595961321

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy egy An-26-os fedélzetén kerekes gépjárművet szállítottak volna a magyar katonák, Mercedes típusú terepjáró pedig most emelkedett először levegőbe „Ancsával, az öreg hölggyel".

Mint minden sikeres feladatot ezt is több hetes tervezés, szervezés előzte meg, amely során beszerezték a különleges diplomáciai engedélyeket, valamint kiválasztották és engedélyezték a technikai leszállás, azaz a közbeeső tankolást biztosító repülőteret.

Az An-26 képességeinek határán dolgozott, ezért kiemelten fontos volt a repülőgép teljesítményparamétereinek, súlypontjának és terhelésének precíz kidolgozása és végrehajtása, amelyhez nélkülözhetetlen a szállítórepülőkre jellemző csapatmunka és a biztonságra törekvés.

1595961321

A megreptetett terepjáró sikeres leszállása után a repülőgép és a személyzet jutalma az Atlanti-óceán lélegzetelállító látványa volt, amely szebb emlék bármilyen trófeánál, hiszen a magyar csapat és az An-26-os ritka vendég az óceán felett.

Fotó: a szerző felvételei