Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorizmus elleni konferencia Törökországban

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. október 31. 14:14

A NATO Terrorizmus Elleni Kiválósági Központja október 24-25-én rendezte meg „A terrorizmus elleni küzdelem átfogó megközelítése – előnyök és csapdák, elméleti és gyakorlati tapasztalatok” című szakértői konferenciáját Törökországban, Ankarában.

A központot Törökország, mint befogadó nemzet alapította még 2005-ben három szponzor nemzettel – Bulgáriával, Romániával és az Egyesült Királysággal – együtt. Még ebben az évben csatlakozott a kezdeményezéshez az Amerikai Egyesült Államok, majd 2006-ban Hollandia. A magyar csatlakozási folyamat 2011-ben zárult le. A szervezet nyitott a bővítésre: ezt bizonyítja az is, hogy 2016-ban Albánia és Olaszország is benyújtotta csatlakozási kérelmét. A központ feladata a NATO transzformációjának elősegítése, melynek érdekében szakértőket biztosít a terrorizmus elleni védelem területén, végzi a terrorizmus elleni védelemmel kapcsolatos képzést, részt vesz a NATO tapasztalat feldolgozó munkájában, valamint NATO doktrínák, koncepciók kidolgozásában és tesztelésében.

1596040593

A szervezet éves szinten átlagosan 18-20 rendezvényt – tanfolyamot, szemináriumot, műhelyvitát, konferenciát, mini gyakorlatot – szervez, melyeken éves átlagban 800-1000 fő vesz részt. Tagságunkból adódóan, a tanfolyamok a Magyar Honvédség által delegált hallgatók számára díjmentesen igénybe vehetők. A központ rendezvényei kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar előadók számára is nemzetközi konferenciákon történő részvételre, ismeretbővítésre, kapcsolatépítésre és nemzetközi környezetben történő előadásra. A Központban jelenleg Nagy János ezredes képviseli a Magyar Honvédséget. 

Az októberi tudományos konferencián több, nemzetközi szinten is elismert akadémiai és gyakorlati szakember osztotta meg tapasztalatait a világ minden tájáról érkezett résztvevővel. A konferencián – többek között – olyan témák szerepeltek, mint az Al-Kaida, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek tevékenysége, a terrorizmus finanszírozása és működése, a terrorcsoportok elleni küzdelem válfajai, a kiberterrorizmus, a különböző nemzetközi szervezetek (NATO, ENSZ, EU, AU) szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint több esettanulmánnyal (Pakisztán, Szomália, stb.) is megismerkedhettek az érdeklődők.

A nemzetközi szimpóziumon Magyarországot és a Magyar Honvédséget dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője képviselte, aki az Iszlám Állam embercsempészettel kapcsolatos tevékenységét ismertette a hallgatósággal. Az ezredes – aki szerzőtársként részt vett az első, az Iszlám Államról magyar kutatók által készített, a Kossuth Kiadónál megjelent könyv megírásában – felhívta a figyelmet arra, hogy az ISIS az ellene létrehozott nemzetközi koalíció tevékenységének köszönhetően folyamatosan veszíti el az általa elfoglalt területeket, ily módon a hatalma és befolyása is jelentősen csökken. Mivel a terrorszervezet bevételeinek nagy része az elfoglalt területek kirablásából származott, a területi veszteségek miatt az ISIS bevételei a korábbiakhoz képest legalább 60 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére az Iszlám Állam vezetői továbbra is igyekeznek fenntartani a nemzetközi közösség által el nem ismert „államuk" működésének látszatát, amihez folyamatosan rendelkezésre álló anyagi forrásokra van szükségük, valamint új forrásokat kell találniuk a kieső bevételek pótlására. Erre pedig az embercsempészet rendkívül alkalmas, ugyanis nehezen követhető, ellenőrizhető, minimális kockázattal és jelentős haszonnal jár.

1596040593

Az osztályvezető jelezte, hogy a terrorszervezet bevételeinek alig 2 százaléka – ötvenmillió amerikai dollár – származott az embercsempészetből és más bűnözői tevékenységekből, ami már 2015-ben elérte az 5 százalékot, azaz a nyolcvanmillió dollárt;  2016-ban pedig a 19 százalékot, vagyis a 190 millió dollárt. Ezekből a tevékenységekből a legnagyobb bevételt az embercsempészet hozta az ISIS számára, ezért az abból történő részesedésüket a különböző embercsempész szervezetekkel együttműködve igyekeznek növelni.

Besenyő ezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az ISIS igyekszik továbbra is magát állami szereplőként feltüntetni, a vezetői tudják és felkészültek arra, hogy rövidesen elveszítik a még meglévő területeiket és rákényszerülnek arra, hogy ismét „klasszikus" terrorszervezetként tevékenykedjenek. Ezért egyre több tagjukat igyekeznek az USA-ba és az európai államokba igyekvő migránsok közé elrejteni. Emellett megkezdték megteremteni a „biztos anyagi hátteret", valamint a meglévő pénzügyi forrásaikat, eszközeiket igyekeznek külső, a terrorszervezethez nem kötődő szervezetek és személyek bevonásával legalizálni. A kutatóhely vezetője szerint a terrorszervezet sokkal nagyobb veszélyt jelent majd a nemzetközi közösségre, mivel az ISIS az „államisága elvesztésével" a többi „átlagos" terrorszervezet szintjére kerül vissza, ezért még látványosabb támadásokkal próbálhatja meg az eddigi vezető pozícióját, pénzügyi támogatóit megőrizni.

1596040594

A kétnapos konferencia végén a szervezők nevében a központ parancsnoka, Mehmet Aslantaş ezredes foglalta össze a szakmai eredményeket, majd pedig ígéretet tett azok minél szélesebb körben történő publikálására és felhasználására.

Fotó: Nagy János ezredes