Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toboroztak, tájékoztattak

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. október 10. 12:45

A hivatásos katonai pályát népszerűsítették a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskolában október 6-án az MH Altiszti Akadémiáról érkezett vendégelőadók. Pár nappal korábban pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársai két, Bács-Kiskun megyei településen tartottak tájékoztatókat általános iskolásoknak a Magyar Honvédség feladatrendszeréről.

1596021101

Első alkalommal tartottak pályára orientáló előadást az MH Altiszti Akadémia képviselői a Gáspár András Szakközépiskolában. Szerencsi Zsolt alezredes, tanulmányi főnök és Soós Lajos főtörzszászlós, az intézmény vezénylőzászlósa az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája munkatársainak meghívására utaztak Kecskemétre.

Az iskolában a 2007/2008-as tanévtől oktatják – külön osztályokban – választható érettségi tárgyként a katonai alapismereteket. A képzést a tantestület részéről Madariné Ádám Györgyi, intézményegység-vezetőhelyettes koordinálja, az előadásokat az idei tanévben Durgó Tamás, Gáldonyi Sándor századosok és Lassú Gábor tanár tartják. A végzősök közül egyre többen választják a katonai pályát. A továbbtanulni szándékozók közt népszerű a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara és az MH Altiszti Akadémia, sokan pedig a szerződéses katonai szolgálatot választják. A Gáspár-szakközépiskolában érettségizett például tavaly Farkas Ákos honvéd altisztjelölt, aki azért nem tudott visszajönni most a volt iskolájába, mert aznap épp lövészeten vett részt.

1596021102

Az MH Altiszti Akadémia munkatársai tavaly nyolc Bács-Kiskun megyei iskolát látogattak meg, az idei tanévre tervezett előadássorozatuk első állomása volt Kecskemét. Szerencsi alezredes a diákokat többek közt az intézménybe jelentkezőkkel szembeni elvárásokról, a felvételi követelményekről, a képzés folyamatáról és a választható szakirányokról tájékoztatta. A Magyar Honvédség hivatásos altisztjeinek szolgálati és életkörülményeit, a katonai szervezeteknél rájuk váró feladatokat, a továbbtanulás és a külszolgálat vállalásának lehetőségeit pedig Soós főtörzszászlós ismertette.

Pár nappal korábban Durgó Tamás százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője és Szűcs László önkéntes műveleti tartalékos zászlós a csávolyi és bácsbokodi általános iskolásokat látogatták meg. A polgármesterek ugyanis jelezték, hogy egyre több diák érdeklődik a honvédség feladatai iránt. Az érdeklődésük fokozódása valószínűleg annak is köszönhető, hogy az ideiglenes biztonsági határzárat őrzők közül sokat az érintett településeken szállásoltak el, és a katonákat a laktanyákból szolgálati helyükre szállító konvojok is a községeken haladnak át.

1596021102

Fotó: MH KIKNYP és a szerző felvételei