Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi tanfolyamnyitó

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. július 23. 6:57

A Magyar Honvédség történetében az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis az első olyan katonai szervezet, amely jogosultságot nyert arra, hogy hajózók, repülő-műszakiak és ejtőernyősök részére szakszolgálati vizsgára történő felkészítő tanfolyamokat szervezzen. Az erről szóló hatósági engedélyt július 22-én vette át Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka.

1595957442

A Magyar Honvédség katonai szervezetei közül elsőként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szerzett jogosultságot szakszolgálati vizsgákra történő felkészítő tanfolyamok szervezésére. Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a repülő-hajózókat, a repülő- műszakiakat és az ejtőernyősöket eddig Palik Mátyás alezredes vezetésével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói készítették fel szakszolgálati engedélyük megszerzésére, kétévenkénti meghosszabbítására és a más típusokra történő kiterjesztésére szükséges vizsgákra. Az egyetem azonban évente csak két ilyen tanfolyamot szervezett, és ezek időpontjait egyre nehezebben lehetett összeegyeztetni a vizsgára kötelezettek missziós feladataival. A hatósági engedély birtokában mostantól már „házon belül" szervezhetik ezeket a kurzusokat, de a hallgatóknak természetesen továbbra is a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kell vizsgázni.

Kétéves előkészítő munkába telt, hogy a helikopterbázis megfeleljen a hatóság által a képzés beindításához szabott szigorú követelményeknek: ki kellett építeni a szükséges infrastruktúrát, összeállítani a tanfolyamok tematikáját, felkészíteni és levizsgáztatni az oktatókat. Miután a bázis valamennyi előírt feltételt teljesített, július 22-én Lamos tábornok átvehette a képzés beindításához szükséges engedélyt.

1595957442

A dokumentumot egy rövid „házi ünnepségen" a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala vezetőjének megbízásából dr. Papp Gyula nyugállományú ezredes adta át, majd megnyitotta a bázis által szervezett első tanfolyamot. „Mérföldkő a mai nap a Magyar Honvédség és hatóságunk történetében is. Katonai szervezet ugyanis most első alkalommal szervezhet szakszolgálati vizsgákra történő felkészítést, mi pedig most első alkalommal adtunk ki erre engedélyt. A képzés folyamatát, az elméleti, a gyakorlati foglalkozások menetét és az engedélyben foglalt feltételek betartását folyamatosan ellenőrizni fogjuk. Az elkövetkezendő két hétben valószínűleg mindkét fél rengeteg tapasztalatot szerez majd, amelyeket aztán a következő tanfolyamok lebonyolításában fogunk tudni hasznosítani" – köszöntötte az első kurzus tizennégy hallgatóját Papp ezredes.

Fotók: a szerző felvételei