Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos konferencia diákoknak

Szöveg: Takács Vivien |  2015. november 18. 9:27

Harmadik alkalommal rendeztek katonasulis diákoknak tudományos konferenciát Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében november 17-én.

1596004218

A konferencia célja az volt, hogy ráirányítsa a tanulók figyelmét az első világháború, azon belül is az olasz front katonai teljesítményeire és a magyar katonák helytállására.

Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntőjében elmondta, hogy a katonasulis diákok tudományos értekezés sorozatát a történelem szeretete és a tudomány iránti érdeklődés együttese hívta életre. A társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy különleges esemény ez a mai nap, hiszen a résztvevők nem pusztán csak a történelemkönyvből tudják föleleveníteni az eseményeket, hanem kulisszatitokba is betekinthetnek. Olyan háttérinformációkat kapnak, ami elengedhetetlen a történelem alapos ismeretéhez, és bővíthetik a tudásukat az első világháborúval, leginkább az Isonzói hadszíntérrel kapcsolatosan."

1596004219

A vezérőrnagy megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a múlt ismerete nélkül nem tudunk eligazodni a jelenben, majd hozzátette: a történelmi tapasztalatok gyakran kapaszkodót ígérnek a jelen problémájára, megoldására, és azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy csupán önmagunk és nemzetünk megfelelő ismeretével alakíthatunk ki reális jövőképet magunkról, társainkról és nemzetünkről.

1596004219

A köszöntő beszéd után dr. Négyesi Lajos nyugalmazott alezredes, egyetemi tanár és hadtörténész beszélt a fiataloknak az olasz front kialakulásáról. Ezt követően Kosaras Béla, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola történelem-földrajz szakos tanára tartott előadást Véráztatta magaslatok – izgalmas különlegességek az olasz frontról című előadását, amit az iskola tanulóinak prezentációja követett.
A rendezvény végén a diákok megtekintették a HM HIM első világháborús kiállítását.

A tudományos konferenciát a Honvédelmi Minisztérium, a Védelmi Információs Központ Alapítvány és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája szervezte.

1596004219

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária