Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharc Párizsban, terrorpánik Amerikában és Németországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 18. 8:33

Nagy erőkkel keresik a szökésben lévő párizsi merénylőt és az akció segítőit, Saint Denis-ben tűzharc tört ki a rejtőzködő iszlamisták és a rendőrség között. A hannoveri stadiont evakuálták terrorgyanú miatt, két repülőgép bombafenyegetettség gyanúja miatt kényszerleszállást hajtott végre Salt Lake Cityben. Magyarországon is fokozott a készültség. Híreink a párizsi merénylet utóéletéről. (Utolsó frissítés: 20.12)

20.12

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt, és jól képzett terroristák által kivitelezett merényleteket – figyelmeztetett szerdán a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere Mainzban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nemzetközi terrorizmussal foglalkozó konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség Európában és Németországban is komoly, méghozzá nagyon komoly.
A célpontokat és a merényletek kivitelezését tekintve megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van. Ezt jelzik a párizsi támadások is, amelyek magas fokú szervezettségről és az elkövetők alapos képzettségéről tanúskodnak – tette hozzá.
Az eddigi adatok alapján a párizsi merényletek az IÁ első összehangolt európai támadássorozatának az eredményét vagy annak egy részét jelentik – mondta a belügyminiszter.
A BKA elnöke, Holger Münch azt mondta, hogy a fenyegetettség ugyan jelentős, de hatóságoknak pillanatnyilag nincs tudomásuk tervezett németországi merényletről.


20.09

Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett szervezője és Salah Abdeslam, a szökésben lévő és körözés alatt álló merénylő nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között – közölte Francois Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy a rajtaütés halálos áldozatai közül kettőt még nem azonosítottak.
Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt. Az ügyész azt is elmondta, hogy minden jel arra utal, hogy a csoport újabb merényletre készült.
A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva – további részletek közlése nélkül – azt jelentette, hogy Abaaoud halott.

Egy harmadik feltételezett merénylő holttestére bukkantak a törmelékek alatt a rendőrök abban a lakásban, ahova szerda reggel nagy erőkkel hatolt be a rendőrség – jelentette nem sokkal korábban az i-Télé francia hírtelevízió.
A belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy egy harmadik terrorista is meghalt a rendőrök által indított ostrom kezdetén.
Ezzel háromra emelkedett a hét órán át tartó rajtaütésben meghaltak száma, hét embert őrizetbe vettek.

14.41

A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség – jelentette a France2 francia közszolgálati híradó. Elindultunk, kezdünk – ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.

1596004214

Az akciót ebben az épületben reggel 4 óra után indították el nagy erőkkel a kommandósok, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.
A rajtaütés során ketten meghaltak, hét embert őrizetbe vettek. A France2 szerint az őrizetbe vettek között nincsen Abaaoud, aki vagy elmenekült a helyszínről vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ő volt a lakásban.
Francois Molins párizsi főügyész azt közölte, hogy még tart az azonosítás.
“Senki nem tudott bemenni az épületbe, ezért a rendőrség tudományos és technikai vizsgálatai még nem kezdődtek meg" – jelezte az ügyész, aki délutánra ígért részletesebb tájékoztatást. “Jelenleg lehetetlen a személyazonosságokat megállapítani" – tette hozzá.


11.56

A párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet azok a feltételezett dzsihadisták, akiket a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a fővárostól északra található Saint-Denis elővárosban elindított rendőrségi művelet keretében szerda reggel őrizetbe vettek a rendőrök – közölte a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva.
Ezt egyelőre sem az ügyészég, sem más francia hírportál vagy hírtelevízió nem erősítette meg, A rendőri erők olyan terroristákat kerestek, akik a francia terrorelhárítási szervek szerint egy újabb akciót készítettek elő. Ez egy újabb csapat, amely a La Défense-ban tervezett merényletet – írta a Reuters.
A hírügynökség forrása megerősítette, hogy a rendőri akció fő célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves, Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

10.40

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban – közölte a párizsi ügyészég és más források.
Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves (Marokkóban született) belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.
Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok.
Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget. A média szerint hosszú ideje csend honol a lezárt környéken.
Rajtuk kívül még két embert előállították a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.

1596004215

Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe.
Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.
A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.
Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.
Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg – közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek.

Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.
Francois Hollande francia államfő szerint a háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre.

10.09

Bombafenyegetés miatt néhány perccel a felszállás után visszatért a kairói repülőtérre az Egypt Air egyiptomi légitársaság Hurgadába tartó gépe – jelentette szerdán honlapján az al-Vafd című napilap.
A légitársaság egyik illetékese szerint a kedd este 22.40-kor felszálló gépen egy cseh nő riasztotta az utaskísérőket, hogy a mellette ülő utas egy üzenetet kapott a telefonjára, amely szerint pokolgépet helyeztek el a repülőn. A pilóta ezek után értesítette az illetékes szerveket, és visszatért a kairói repülőtérre.
Az al-Vafd forrása szerint a gép helyi idő szerint 23.10-kor szállt le a légikikötő biztosított részén, ahol az összes utast leszállították. A gép csomagterét is kiürítették.
Az utasokat ezek után egy másik repülővel szállították Hurgadába, kivéve a cseh nőt, férjét és azt az utast, aki az SMS-üzenetet kapta. A biztonsági vizsgálatok során kiderült, hogy a riasztás hamis volt.
Az egyiptomi ONA hírügynökség másként írta meg a történteket. A hírügynökség szerint még a felszállás előtt jelentette egy utas a személyzetnek, hogy a mellette ülő utas az október 31-én lezuhant orosz gépről tett fel bejegyzéseket egy közösségi portálra. Repülőtéri biztonsági források szerint a pilóta ezek után értesítette az illetékeseket a terroristagyanús utasról, illetve annak lehetőségéről, hogy robbanószerkezet van a gépen. Az ONA értesülései szerint a gép, az utasok és a csomagok átvilágítása során ez nem bizonyosodott be.

09.15

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban – közölte a párizsi ügyészég.
Az akciót reggel 4 órakor indították el az egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud.
Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok.
Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget.
Rajtuk kívül még két embert előállították a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.
Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe.
Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban.

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.
Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.

08.44

Hajnalban tűzharc tört ki Saint Denis-ben a rendőrség és magukat egy házban elbarikádozott iszlamista szélsőségesek között. Sajtóértesülések szerint a párizsi merényletek kitervelője, a marokkói származású Abdelhamid Abaaoud is a helyszínen lehet. A tűzharcnak már több áldozata is van.

1596004215

08.33

Az Iszlám Állam által elkövetett terrortámadások előrejelzését és a tettesek felderítését nehezíti, hogy a terrorszervezet immár 11 országban működik – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerdán a M1 aktuális csatorna műsorában.
Kis-Benedek József hangsúlyozta, hogy a francia titkosszolgálat Európa egyik legfelkészültebb hírszerző szervezete, és ott van a világ 10 legjobbja között, ám a terrorcselekmény nemzetközi jellege miatt mégis időigényes a szálak felderítése.
Vagyis össze kell fognia az európai országoknak a terrorizmus ellen – tette hozzá.
Közlése szerint, ugyan a terrorszervezetek sokszor felvállalnak olyan eseteket is, amelyeket nem ők követtek el, ám a párizsi merényletek mögött biztosan az Iszlám Állam áll.
Egyszerű eszközökkel kivitelezett, ám kiválóan megszervezett, összehangolt akciót hajtottak végre. Eközben pedig profi módon használják a médiát, az internetet – értékelte a történteket az egyetemi tanár.

1596004215


08.31

Bombafenyegetés miatt megszakította útját Amerikában az Air France francia légitársaság két utasszállító járata, amely Washingtonból, illetve Los Angelesből indult Párizsba – adta hírül kedd éjjel az amerikai és a kanadai média.
Az amerikai fővárosból induló repülőgépet a fenyegetés nyomán a kanadai Új-Skócia tartománybeli Halifaxba irányították, míg a Los-Angelesből felszállt gépet a Utah állambeli Salt Lake Citybe – számolt be róla a CNN és az NBC amerikai, valamint a kanadai CBC televízió.
A híradások szerint mindkét gép biztonságosan földet ért, és az utasokat kiszállították.
Mindkét kényszerleszállást telefonhívás miatt hajtották végre. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy ugyanaz a személy volt-e a hívó.
Az ügyben több biztonsági szolgálat, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

05.25

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.
Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.
A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.
Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal elbizonytalanítaná a lakosságot és megnehezítené a hatóságok munkáját.

Terrortámadások után a szokásosnál jóval több értesülés jut el a biztonsági szervekhez, és a legnehezebb feladatok közé tartozik ezek komolyságának, valóságtartalmának mérlegelése és ellenőrzése. A múlt pénteki párizsi merényletek miatt a hatóságok éppen egy ilyen helyzetben készültek a német-holland mérkőzésre, és az esemény fenyegetettségére utaló értesülések kora este annyira megsűrűsödtek, hogy alapos mérlegelés után úgy döntöttek, nem rendezik meg a találkozót – fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.
Hozzátette, hogy személyesen javasolta az alsó-szászországi belügyminisztériumnak a stadion kiürítését, a mérkőzés elhalasztását. A döntést alapos és keserű okok miatt kellett meghozni – hangsúlyozta Thomas de Maiziere, megelőlegezett bizalmat kérve a lakosságtól ahhoz, hogy nem részletezi a döntés hátterét.

1596004215

Előzőleg Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta, hogy robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a mérkőzés. Hozzátette: azt nem tudják, hogy a merénylők mit terveznek arra az esetre, ha nem sikerül robbantani a stadionban, ezért mindenkinek a leggyorsabban haza kell mennie.
Reinhard Rauball a késő esti sajtóértekezleten elmondta: a labdarúgó csapatokat szállító két busz 5 kilométerre volt a stadiontól, amikor megérkezett a hír a mérkőzés elmaradásáról. A buszokat biztonságos helyre irányították, és a játékosok időközben mind elindultak haza. A holland válogatott és a német csapat müncheni tagjai repülővel utaztak el Hannoverből, a többiek autóval.
A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna.

A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg, majd nagyjából 15 perc múlva távozásra szólították fel a szurkolókat. Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.
Később – röviddel az alsó-szászországi belügyminisztérium hannoveri központjában tartott sajtótájékoztató előtt – a tartományi főváros rendőrsége a mérkőzés biztosításával kapcsolatos információk terjesztésére nyitott Facebook-oldalán közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét.
Utóbb, már a sajtótájékoztató után, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.
A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. Meglehet, hogy a csomag egy pokolgép utánzata, de az is lehet, hogy több annál, mindenesetre már nem veszélyes – mondta az NDR-nek a szövetségi rendőrség egy szóvivője. Hozzátette, hogy bejelentés érkezett hozzájuk arról a gyanúsan viselkedő egyénről is, aki elhelyezte a csomagot a szóban forgó Intercity-vonaton, majd amikor utasok megszólították, pánikszerűen elmenekült a szerelvényről és a pályaudvarról.
A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.

21.32

Robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a kedd esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés a németországi Hannoverben – közölte az alsó-szászországi tartományi főváros rendőrkapitánya.
Volker Kluwe több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta: röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen.
Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e B-terve a merénylőknek.
Azt nem mondta el, hogy kik terveztek merényletet.

Sajtóértesülések szerint szélsőséges iszlamisták akartak robbantani a stadionban.
Volker Kluwe elmondta, hogy a német és a holland nemzeti válogatott, valamint segítőik biztonságos helyen vannak.
A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg.
Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.
A hannoveri rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy a városik közlekedési vállalat járatai fennakadás nélkül közlekednek.
A meccset a tervek szerint a helyszínen tekintette volna meg Angela Merkel német kancellár és kormányának több tagja, akik a pénteki párizsi terrortámadások után ezzel is demonstrálni szerették volna a terrorizmussal szembeni elszánt küzdelmet.

Az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint Angela Merkel még nem volt a stadionban, amikor elrendelték annak kiürítését
A nap folyamán korábban a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt.
Hannoverben egyébként egy másik nagyszabású tömegrendezvény is van kedd este, egy koncert a 14 ezer fős TUI Arénában. A koncertet megtartják.
Ezzel kapcsolatban Volker Kluwe azt mondta, hogy a Hannoverben tervezett nagyobb rendezvények szervezőit tájékoztatták a biztonsági helyzetről, és tanácsolták az események elhalasztását, dönteni azonban a rendezvényszervezőknek kell.
A Bild című lap ugyanakkor késő este úgy értesült, hogy a koncertet biztonsági megfontolások miatt lemondták.

19.06

A múlt heti párizsi merényletek 129 halálos áldozata közül eddig 117 embert azonosítottak – mondta Christiane Taubira igazságügyi és Marisol Touraine egészségügyi miniszter kedden a francia nemzetgyűlésben.
A támadásokban megsebesült 352 ember közül 221-et még mindig kórházban ápolnak, közülük 57-en vannak intenzív osztályon.
Az igazságügyi miniszter szerint eddig 17 ország állampolgárait azonosították. Többségük 20 és 30 év közötti fiatal.
„A legfrissebb adatok szerint a párizsi és a környékbeli kórházakban 221 sebesültet ápolnak, 57-et intenzív osztályon" – tette hozzá az egészségügyi tárcavezető.

1596004215

A korábbi híradások még arról szóltak, hogy 103 embert sikerült azonosítani a Stade de France nemzeti stadion közelében, a párizsi Bataclan koncertteremben és több belvárosi étterem és bár ellen végrehajtott merénysorozat halálos áldozatai közül.
„Nagyon sok honfitársunkat veszítettük el, de olyan embereket is, akik szerették Párizst, akik Párizsban voltak és a mieinkkel együtt haltak meg" – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Ígéretet tett arra, hogy az áldozatok hozzátartozóit támogatni fogja a francia kormány, és minden olyan embernek, akinek szüksége van rá, külön segítséget is nyújt.

A France2 francia közszolgálati televízió arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bataclanba betört terrorkommandó három tagjának holttestét találták meg a hatóságok, de a legtöbb szemtanú és a rendőrség is az első órákban négy terroristáról számolt be. Ezért elképzelhető, hogy a koncertteremben megölt 89 halálos áldozat között lehet még egy merénylő is, akit majd csak később sikerül azonosítani.

18.32

Elítélte a párizsi terrortámadásokat Mohamed Abdeslam, a szökésben lévő feltétezett merénylő, Salah Abdeslam testvére. A BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban a férfi azt tanácsolta fivérének, hogy adja fel magát a rendőrségen.

A francia rendőrség feltételezése szerint a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozatot követelő merényleteket három terrorkommandó hajtotta végre. A kávéházi és éttermi teraszokon ülő emberekre lövöldöző kommandó tagjai lehetettek a Belgiumban élő francia Abdeslam-fivérek. A 31 éves Ibrahim a támadásokat követően az utcán felrobbantotta magát, a 26 éves Salah viszont elmenekült. Ellene a belga és a francia és hatóságok is körözést adtak ki. Bátyjukat, Mohamedet szombaton Belgiumban őrizetbe vették, kihallgatták, de hétfőn szabadon engedték, nem indult ellene eljárás.

1596004216

„Én és a teljes családom hivatalosan elítéljük az erőszak minden formáját. Megdöbbentünk attól, ami Párizsban történt" – mondta az interjúban Mohamed Abdeslam, aki együtt élt a testvéreivel Brüsszel Molenbeek negyedében, de azt állítja, hogy több mint egy hete nem látta őket, és „egyáltalán nem tudja", hol van az életben maradt testvére.
„A médiából tudtuk meg, hogy mi történt. Fogalmunk sem volt arról, hogy a családunk tagjai egy ilyen tragédiában érintettek" – mondta a közalkalmazottként dolgozó férfi.
„Természetesen azt tanácsolom neki (Salahnak), hogy adja fel magát a rendőrségen" – mondta a tévé kérdésére Mohamed Abdeslam. „Az lenne a legjobb, ha feladná magát annak érdekében, hogy a rendőrség fényt derítsen az egész történetre"" – tette hozzá, és emlékeztetett arra, hogy testvérét is megilleti az ártatlanság vélelme.

Mohamed Abdeslam elmondta, hogy ő maga nem szokott imádkozni, Salah viszont rendszeresen imádkozott, soha nem ivott alkoholt, időnként mecsetbe is járt, de nem hordott muzulmán öltözéket, amely alapján azt lehetett volna gondolni, hogy radikalizálódott.
„Salah és Ibrahim régóta tartotta a böjtöt, de ettől mi, akik velünk éltünk, nem tudtuk megmondani, hogy radikálisok-e vagy sem" – fogalmazott a férfi, aki arról sem tudott, hogy a testvérei jártak Szíriában.

18.02

A megváltozott biztonsági körülményekre való tekintettel a honvédelmi miniszter a 2016-os repülőnap elhalasztása mellett döntött. A tárca közleményét itt olvashatják.

17.28

Francois Hollande francia államfő november 24-én Washingtonban amerikai kollegájával, Barack Obamával, két nappal később pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet Moszkvában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről – jelentette be kedden a francia elnöki hivatal.
A francia államfő hétfőn már jelezte a parlament két háza együttes ülése előtt elmondott ünnepi beszédében, hogy a következő napokban amerikai és orosz kollegájával is találkozik a – 129 halálos és 350 sebesült áldozatot követelő – párizsi merényleteket magára vállaló Iszlám Állam elleni „nagy és egységes koalíció" kialakítása érdekében.
Ezért Francois Hollande kedden telefonon beszélt az orosz elnökkel a dzsihadisták elleni harcok összehangolásáról – jelezte az elnöki hivatal.

A Kreml ezzel egy időben azt közölte, hogy a két ország vezetője támogatja, hogy titkosszolgálataik „szorosan együttműködjenek" a Szíriát érintő kérdésekben.

A francia elnök délelőtt hivatalában fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, aki a találkozó után azt mondta, hogy az ENSZ november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcsa fontos jelzés lesz a világnak arra, hogy senki nem tudja a nemzetközi közösség ügyeit félbeszakítani, és főleg nem „a megvetendő és gyáva terrorcselekmények".
„Várom már, hogy visszajöhessek Párizsba a COP21-re Obama elnökkel" – mondta az Elysée-palota udvarán az amerikai külügyminiszter a klímacsúcsra utalva. Jelezte, hogy ő tovább marad, mint a nyitónapra érkező Obama, és követni fogja a december 11-ig tartó tárgyalásokat. Kerry meggyőződése, hogy „a következő napokban Párizs tudni fogja, hogyan találjon magára" a merényletek után.

Francois Hollande délelőtt iráni kollegájával, Haszan Róhánival is beszélt telefonon, aki a terrortámadások miatt lemondta keddre tervezett párizsi látogatását.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a két ország vezetője egyetértett abban, hogy elengedhetetlen fontosságú a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harc. Abban is megállapodtak, hogy „hamarosan találnak egy másik időpontot a látogatáshoz", amelynek célja a kétoldalú együttműködések megerősítése lesz.


16.48

Katonai rendészek járőröznek Hódmezővásárhely utcáin (fotó: Búz Csaba hadnagy).

1596004216

16.38

Fabien Clain, egy francia dzsihadista hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényleteket – közölték kedden francia rendőrségi források.
A 35 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.
A pénteki támadássorozat másnapján közzétett ötperces francia nyelvű felvétel tudományos vizsgálata alapján a francia titkosszolgálatok bizonyosak abban, hogy Fabien Clain hangja hallható rajta.

Fabien Clain és testvére, Jean-Michel Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, és akire szellemi vezetőjükként tekintettek.
Fabien Clain, akinek dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcokat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, aki néhány évvel korábban ismert meg.
Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását.

A hatóságok szerint ő volt a kitervelője annak a merényletnek is, amelyet áprilisban sikerült megakadályozni a Párizs közeli Villejuifben egy templom ellen.

15.06

Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, s ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.
Brüsszel kulcsintézményeit a januárban, a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadást követően végrehajtott, főleg Verviers-re összpontosító terrorelhárító akció óta katonák őrzik. A terrorkészültséget Belgiumban négy szintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy „lehetséges és valószínű", hogy terrortámadás éri az országot.
A miniszterelnök szóvivője jelezte: országszerte fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét. Ezzel párhuzamosan a kedd estére tervezett Belgium-Spanyolország labdarúgó mérkőzést is lemondták, amelyet a Baldvin királyról elnevezett heyseli stadionban játszottak volna, a fővárosban, a várakozások szerint 50 ezer néző előtt.

1596004216

A belga nagyvárosokban eddig 220 fegyveres katona őrizte a legfontosabb intézményeket, vagy az olyan létesítményeket, amelyek terrortámadás célpontjai lehetnek. Az utcákra vezényelt katonák számát most 300-ra emeli a kormány. Ezt tovább növelhetik 520 főre, ha a helyzet úgy kívánja.

Közben a belga sajtó arról számolt be, hogy az ügyészség hétfőn az ellen a két ember ellen emelt vádat terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt, akik péntek éjjel, szombat hajnalban visszahozták Párizsból Brüsszelbe Salah Abdeslamot, akit a média csak az ország első számú közellenségeként emleget. Az ügyészség személyazonosságukat is megerősítette: a 27 éves Mohammed Amriról és a 21 éves Hamza Attouhról van szó.
Egyikük hivatalosan meg nem erősített információk szerint azt állította, hogy a stadionnál tették ki Abdeslamot, másikuk viszont azt, hogy a főváros Molenbeek nevű kerületében szállt ki. A vádhatóság nem kommentálta az egymásnak ellentmondó információkat.
Több médium értesülése szerint lakásaik átkutatásakor robbanóanyag és az előállításához szükséges vegyszer nyomait is megtalálták, de a hatóságok ezt sem erősítették meg hivatalosan. Sőt, az ügyészség külön felhívta a figyelmet, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, még értékelik a nyomozás során talált dolgokat.
Amri ügyvédje a belga lapoknak úgy nyilatkozott, hogy egyik vádlott sem látott fegyvert Abdeslamnál, csak egy telefonhívást kaptak tőle, hogy hozzák el Párizsból, a merényletről egy szót sem szólt, továbbá, hogy az oda- és a visszaúton is igazoltatták őket a határon.

Közben az is kiderült, hogy Salah Abdeslam októberben két meg nem nevezett társával együtt Ausztriában járt, a német határon igazoltatták, ahol úgy nyilatkozott, hogy egyhetes nyaralás céljából érkeztek az országba. Az osztrák belügyminiszter tudatta azt is, hogy akkor még nem volt okuk a hatóságoknak, hogy feltartóztassák, így továbbengedték, s most vizsgálják, hogy pontosan mit csinált Ausztriában.
A Le Soir című lap arról írt, hogy Párizsban kedd reggel egy újabb belga rendszámú, gyanús jármű került elő, melyet a támadók használhattak, s amelyet Salah Abdeslam bérelt.

14.03

Németországban őrizetbe vettek három embert kedden a múlt heti párizsi merényletekkel összefüggésben.
Az Aachener Zeitung című lap szerint két nőt és egy férfit vettek őrizetbe az Aachen melletti Alsdorfban az országos munkaügyi ügynökség (BA) helyi munkaközvetítő irodája (Jobcenter) előtt.
Éppen elindultak a Jobcentertől, amikor autójukat több rendőrautó feltartóztatta, és a rendőrség különleges bevetési egységének egy különítménye őrizetbe vette őket – írta az Aachener Zeitung az online kiadásában.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Alsdorf a német-holland-belga hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el.

1596004216

Belgiumban a párizsi merényletekkel összefüggésben széles körű vizsgálatok indultak, mert a szálak – ahogy az év elején a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett akció után – ismét az országba vezettek.

Németországban a radikális iszlamizmus legerősebb irányzata a szalafizmus, amelynek hívei főleg Észak-Rajna-Vesztfáliában koncentrálódnak és szoros kapcsolatot tartanak fenn az irányzat belgiumi híveivel.

13.55

A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek – közölték kedden francia rendőrségi források.
A feltételes módban fogalmazó forrás szerint a dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlíbben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France párizsi stadion közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök.

Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni. Ez arra utalhat, hogy egy létező személy dokumentumai alapján hamisíthatták az útlevelet, amellyel a terrorista a migránsok balkáni útvonalán jutott el Európába.
Emiatt Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke hétfőn azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását. Francois Hollande államfő viszont azt mondta, hogy Európának folytatnia kell a migránsok befogadását.

A párizsi rendőrség közben egy újabb gépkocsit, egy fekete Renault Cliót talált Párizs XVIII. kerületében, és azt feltételezi, hogy a 129 halottat és a több mint 350 sebesültet követelő merényletek előkészítéséhez használták.
„Ezt a gépkocsit látták az A1-es (észak-franciaországi) autópályán, a Párizs és Belgium közötti előkészítő utak keretében használhatták (a merénylők" – mondta a rendőrség. Ugyanakkor csak a gépkocsi átvizsgálása után lehet pontosan megmondani, hogy milyen szerepe lehetett a merényletek elkövetésében.
A belga rendszámú autó egy sarkon, félig egy zebrán parkolt. A rendőrök délelőtt először azt próbálták megállapítani, hogy lehet-e benne robbanószerkezet, majd 11 órakor elszállították a helyszínről.

Sajtóértesülések szerint a merénylők két lakást béreltek Párizs környékén, és a terrorkommandók a támadások előtt ott tartózkodtak. Az egyik a Párizstól északra található Bobignyben egy kisebb ház, a másik pedig egy hotelszoba a fővárostól délkeletre található Alfortville-ben. Ez utóbbi helyre, amelyet a szökésben lévő és körözés alatt álló Salah Abdeslam vett ki, hat merénylő költözött be a támadások előtt két nappal. A rendőrök DNS-mintákat vettek a hotelben.

13.01

Több mint 24 ezer katona, rendőr, csendőr felügyeli a biztonságot az olasz fővárosban a decemberben kezdődő szentév közeledtével – közölte kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter, aki a legnagyobb kihívásnak az esetleges dróntámadásokat tekinti.
Angelino Alfano az olasz közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett szentév december 8-i kezdetére további mintegy ezer katonát vezényelnek Rómába.

1596004217

Fotó: roma.corriere.it

Jelenleg is több mint 24 ezer egyenruhában szolgálatot teljesítő rendőr, csendőr, pénzügyőr és katona felügyeli Róma és környéke biztonságát – hangsúlyozta az olasz belügyminiszter, aki most először árulta el a biztonsági készültségben résztvevő hatósági emberek létszámát. Azt nem fedte fel, hogy hányan szolgálnak civilben.
Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el.

Angelino Alfano elmondta, hogy járőrözés helyett állandó biztonsági posztokat jelöltek ki az olasz főváros e szempontból legérzékenyebb pontjain. Például a római bazilikáknál, amelyeknek bejáratainál a Párizsban történt péntek éjszakai merényletek óta gépfegyveres katonák őrködnek. A jelentősebb közlekedési csomópontokhoz is páncélos járműveket vezényeltek.
A belügyminiszter kijelentette, hogy biztonsági szempontból a legnagyobb kihívást az esetleges dróntámadások jelentik. Hangsúlyozta, hogy a Vatikán feletti légtér – ahogyan már eddig is – a 2016. november 20-ig tartó szentév teljes ideje alatt le lesz zárva.
A politikus megjegyezte, hogy a Szent Péter térre tartó zarándokokat külön nekik kijelölt folyosókon vezetik majd ellenőrzésre.

Angelino Alfano cáfolta azokat az olasz sajtóértesüléseket, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagjai kapcsolatba léptek volna az olasz szervezett bűnözéssel.
“Meg kell akadályoznunk, hogy Olaszországban a francia külvárosokhoz hasonló peremnegyedek jöjjenek létre. A bevándorlók kulturális integrálásának alapfeltétele azonban az, hogy tiszteletben tartsák törvényeinket" – hangsúlyozta az olasz belügyi tárca vezetője.

12.38

A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek – közölték kedden francia rendőrségi források.
A feltételes módban fogalmazó forrás szerint a dokumentum Ahmad al Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlebben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhőz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök.
A párizsi rendőrség közben egy újabb gépkocsit, egy fekete Renault Cliót talált Párizs XVIII. kerületében, amelyről azt feltételezi, hogy a 129 halottat és 350 sebesültet követelő merényletek előkészítéséhez használták.


10.59

Egyértelmű terrorakciónak nevezte az orosz titkosszolgálat igazgatója a Sínai-félsziget felett repülő orosz utasszállító felrobbanását, amelyet már korábban is magára vállalt az Iszlám Állam. Moszkva hivatalosan eddig egyszer sem jelentette ki, hogy terrorakcióról volt szó.


1596004217


9.33

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 128 helyen tartottak házkutatást keddre virradó éjjel és tíz embert őrizetbe vettek – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a France Info hírrádióban.
Az előző éjjel 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert az országszerte végrehajtott 168 razziában.
A belügyminiszter visszautasította azt a feltételezést, hogy a titkosszolgálatok hibájából következett be a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó merénysorozat múlt péntek este a francia fővárosban. Nulla kockázat nem létezik – fogalmazott Bernard Cazeneuve.
Azt is elmondta, hogy jelenleg 115 ezer rendőr, csendőr, katona ügyel a franciák védelmére országszerte.


8.55

Franciaország arra készül, hogy a párizsi terrortámadás miatt hivatalosan is kérje az Európai Unió összes tagállamának segítségét – erősítették meg az este brüsszeli diplomaták. Ezt a segítségkérést az EU védelmi minisztereinek keddi találkozóján fogják előterjeszteni. A francia kormány az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozik. Eszerint egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni. Ez lenne az első alkalom, hogy az alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül. Francois Hollande államfő a francia kongresszus előtt hétfőn elmondott beszédében már kilátásba helyezte ezt a lépést.

8.26

A francia légierő harci repülőgépei keddre virradó éjjel ismét bombázták az Iszlám Állam állásait a dzsihadista szervezet székhelyének számító észak-szíriai Rakkában – közölte a francia védelmi minisztérium kedden. A csapásokban megsemmisítették a dzsihadisták egy kiképzőközpontját és egy parancsnoki létesítményét. Az akcióban tíz francia gép vett részt az éj leple alatt, amelyek összesen 16 bombát dobtak le a városra. Ez volt a második francia támadás Rakka ellen 24 órán belül.

1596004217

8.20

Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is.
A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts,Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.
A főképp republikánus vezetésű államok azt követően foglaltak így állást, hogy kiderült: a párizsi támadások elkövetőinek legalább egyike a szíriai migránsok hullámával érkezett Európába. A kormányzók azt kérték, hogy államukat hagyják ki az országos betelepítési programból, vagy azt, hogy az érkezőket vessék alá rendkívüli átvilágításnak a potenciális biztonsági fenyegetés szempontjából. Elismerték ugyanakkor, hogy hatáskörük nem teszi lehetővé a szövetségi politika felülírását.
Barack Obama elnök hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja a menekültek befogadását, és szégyenteljesnek és nem amerikai tulajdonságnak nevezte azt, ha valaki be akarja előttük csapni az ajtót.
A kormányzók egyike, a Texas élén álló Greg Abbott egy Twitter-üzenetben azt követelte, hogy az Egyesült Államok is tagadja meg a szíriai migránsok befogadását, az elnökhöz írott levelében pedig arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiak együttérzését ki lehet használni, hogy az amerikaiakat (a párizsihoz) hasonló halálos fenyegetésnek tegyék ki.

Az amerikai hatóságok 2011 óta mindössze 1500 szíriai menekültet fogadtak be. Az Obama-kormány szeptemberben jelentette be, hogy a következő költségvetési évben 10 ezer ember bebocsátására készül a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országból. Eddig csak Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Pennsylvania, Vermont és Washington állam jelezte, hogy kész szíriai menekülteket befogadni.
Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns bejelentette, hogy törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében azonnali moratóriumot vezetnének be az amerikai vízumok kiadására a dzsihadista csoportok elől menekülők számára. Az intézkedés mintegy 30 országot érintene, és várakozási időt vezetne be az olyan személyek ügyében, akik vízummentességet élvező államokból kívánnak beutazni az Egyesült Államokba.
Donald Trump, aki szintén republikánus színekben pályázik a Fehér Házra, őrültségnek nevezte a szíriai migránsok befogadását.

A szintén republikánus aspiráns Ben Carson aláírásgyűjtést indított a kormányzat befogadási tervével szemben.
Peter King New York-i republikánus képviselő a Fox News adón hétfőn bírálta Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó NBC televíziónak adott egyik nyilatkozatát, amely szerint a szíriai menekülteket alapos átvilágítási eljárásnak veti alá a hírszerzés, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ és a belbiztonsági minisztérium. King szerint ez nem igaz, gyakorlatilag nincs szűrés, mert Szíriában nincsenek adatbázisok.
Közben Kanadában Kathleen Weil, a túlnyomórészt francia ajkú Québec tartomány bevándorlásügyi minisztere hétfőn felszólította az ország nemrég megválasztott kormányfőjét, Justin Trudeaut: a biztonsági aggályok miatt tegyen le arról a tervéről, hogy még az év végéig 25 ezer szíriai menekültet fogad be.
Brad Wall, Saskatchewan tartomány miniszterelnöke sürgette Trudeaut, hogy a Párizsban történtek fényében vizsgálja felül a tervét, mert nem kizárt, hogy így terroristákat enged be az országba.


5.37

Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették egy francia állampolgár és egy fekete színű Seat Ibiza típusú személyautó körözését a Franciaországgal határos Piemonte tartományban és az egész észak-olaszországi térségben. Azt feltételezték, hogy a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó.
A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, semmi nem alapozza meg azt a feltételezést, hogy a körözött férfi és gépkocsi átlépett volna a francia-olasz határon és olasz területen tartózkodna. Ezért az olaszországi körözést visszavonták. Francia források szerint a szóban forgó Seat autót már Párizs közelében megtalálták.
A Franciaország által kiadott korábban nemzetközi körözés az összes szomszédos államra érvényes volt. Olaszországban először Piemonte autósztrádáin és más útjain, valamint a Torinót övező körgyűrűn vezettek be fokozatos ellenőrzést, majd egész Észak-Olaszországra kiterjesztettek.

A körözött személy egy 32 éves francia állampolgár, Baptiste Burgy. A keresett gépkocsi rendszámát is nyilvánosságra hozták. Angelino Alfano olasz belügyminiszter korábbi bejelentései szerint az olasz-francia határon már közvetlenül a péntek esti párizsi merényletek után megerősítették a határellenőrzést. Ugyanakkor olasz ellenzéki politikusok azt állították, hogy a határmenti Ventimigliában még szombaton is teljesen szabad volt az autóval való átkelés bármilyen ellenőrzés nélkül.


1596004217

5.28

Egyelőre nem mutatják be Franciaországban a Made in France című drámát, amely egy francia újságíróról szól, aki egy Párizsban működő radikális dzsihadista csoport tevékenységét követi – közölte a film francia forgalmazója a francia fővárost ért pénteki terrorista támadásokat követően.
A Pretty Pictures honlapján jelezte a forgalmazás elhalasztását hétvégén, további részletekkel azonban nem szolgált. A film premierjét eredetileg szerdára tűzték ki Franciaországban.
A Made in France rendezője Nicolas Boukhrief, a főszerepet Malik Zidi alakítja. A film poszterén az Eiffel-tornyot úgy ábrázolták mint egy támadó fegyvert. A film honlapja arról tájékoztatott, hogy a plakátot visszavonták a párizsi közlekedési hálózatból és az egyéb promóciókat is törlik.
A Deadline.com mozis honlap James Velaise-t, a Pretty Pictures vezetőjét idézve arról számolt be, hogy a film reklámkampányát megváltoztatják. A produkció beharangozó videójában fegyveres összecsapás és a városi erőszak más formái is megjelennek.

5.20

A brit kormány több milliárd fonttal megemeli a fegyveres erők különlegesen kiképzett terrorelhárító alakulatainak költségvetését – közölte hétfőn este David Cameron.
A brit miniszterelnök, aki a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterének hagyományos éves bankettjén mondott beszédet, kijelentette: a brit kormány az évtized összes hátralévő évében a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Mivel a brit gazdaság növekedési pályán van, ez a nominális védelmi kiadások folyamatos növekedését jelenti minden évben – hangsúlyozta a kormányfő.
Bejelentette: a pénzből egyebek mellett kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, újgenerációs kibervédelmi rendszereket honosítanak meg, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

1596004217

Cameron közölte: a brit biztonsági szolgálatok az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.
A brit kormányfő e hét meghiúsított merényletről már reggel, a BBC rádiónak nyilatkozva is szólt, de akkor azt mondta, hogy ezeket a támadásokat az utóbbi fél évben akadályozták meg. Nem sokkal később a Downing Street úgy helyesbítette a kijelentést, hogy a brit terrorellenes szervezetek az elmúlt tizenkét hónapban vették elejét hét merényletkísérletnek, és a hétfő esti rendezvényen már Cameron is ezt a változatot említette.
A londoni kormányfői hivatal ugyanakkor a nap folyamán ki is egészítette a tájékoztatást azzal, hogy a legutóbbi meghiúsított merényletkísérletet az elmúlt egy hónapban próbálták elkövetni Nagy-Britanniában.
Hétfő esti beszédében Cameron megerősítette, hogy a párizsi merényletek nyomán a brit kormány jelentősen bővíti a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett megkétszerezi a repülésbiztonsági intézkedésekre fordítható költségvetési összeget.
A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg 12 700-an dolgoznak.

Theresa May belügyminiszter hétfőn a londoni alsóházban bejelentette, hogy a brit kormány a párizsi merényletsorozat nyomán intenzívebb biztonsági ellenőrzést honosít meg a brit nagyvárosokban tervezett nyilvános rendezvényeken, valamint a határátlépő pontokon is.
A londoni Wembley stadionban kedd este esedékes angol-francia barátságos labdarúgó mérkőzés biztonságára fegyveres rendőri egységek ügyelnek.
A párizsi merényletek után felmerült, hogy a meccset elhalasztják, de végül mégis megtartása mellett döntöttek, sőt jelen lesz Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa, az angol labdarúgó szövetség elnöke is.
A Scotland Yard hétfőn – további részletek ismertetése nélkül – bejelentette, hogy hatszáz “aktív" terrorellenes művelet van folyamatban Nagy-Britanniában.

5.10

Mint arról tegnap beszámoltunk, Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen, és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el – mondta Francois Hollande francia államfő hétfőn a francia kongresszus előtt elmondott ünnepi beszédében Versailles-ban. A köztársasági elnök a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése előtti felszólalásában jelezte, hogy a Charles de Gaulle repülőgéphordozó-anyahajó csütörtökön elindul a Földközi-tenger keleti térsége felé, s ezzel Franciaország megtriplázza az erejét a térségben. Jelenleg 12 bombázót állomásoztat a francia légierő az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában, amelyekkel az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait támadják. Francois Hollande elmondta, hogy a Franciaország történelmének legsúlyosabb terrortámadását, a legalább 129 áldozattal és több mint 350 sérülttel járó párizsi merényletsorozatot Szíriában tervelték ki és Belgiumban szervezték meg és készítették elő. A franciákat „kitartásra, egységre, világos gondolkodásra, méltóságra kérte a háborús tettek ellen", amelyben 19 ország állampolgárai vesztették életüket.

1596004218

Az államfő jelezte azt is, hogy a „következő napokban" találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökkel, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni összefogásról. „A nemzetközi közösség megosztott és nem koherens. Franciaország a (szíriai) konfliktus kezdete óta az egységet sürgeti a kellő fellépéshez. Több légicsapás szükséges és jobban kell támogatni azokat, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak. Össze kell fogni azokat, akik képesek az Iszlám Állam ellen felvenni a harcot egy nagy koalíció keretében, ezen dolgozunk" – hangsúlyozta Hollande. "Ebben a szellemben fogok a következő napokban Obama és Putyin elnökkel találkozni, hogy egyesítsük az erőinket" – tette hozzá. Azt is bejelentette, hogy Párizs kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy egy olyan határozatot fogadjon el, amely jelzi a „közös szándékot a terrorizmus elleni harcra".

Belpolitikai szinten a támadásokat követő órákban kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását kérte az államfő három hónapra a képviselőktől. A kormány „szerdán egy törvénytervezet terjeszt elő, a rendkívüli állapot három hónapra történő meghosszabbításáról", és az alkotmány módosítását is javasolja annak érdekében, hogy végrehajtó hatalom „a háborús terror ellen fel tudjon lépni". A rendkívüli állapotról szóló törvényt 1955-ben az algériai függetlenségi háború kitörésekor fogadta el a francia parlament, és elemzők szerint számos eleme aktualizálásra szorul.
Az elnök azt is közölte, hogy az igazságszolgáltatásban és a rendőri szerveknél 8500 új munkahelyet hoz létre a kormány, a hadsereg állományát pedig nem csökkenti tovább. Ötezer rendőri és csendőri munkahelyet hoz létre a kormány a következő két évben, az igazságügyi minisztériumban további 2500 posztot, a vám- és határügyi szerveket pedig ezer emberrel erősítik meg. Elemzők szerint erre azért van szükség, mert a titkosszolgálatokhoz befutó információk feldolgozására, illetve a megfigyelésekre és a megfigyeltek tényleges ellenőrzésére nincs elégséges személyi állomány.

Helyszíni fotók: AP, AFP, Reuters, EPA