Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi gránátból szükségbomba

Szöveg: Szűcs László |  2014. október 7. 9:32

A 40. héten, azaz szeptember 29. és október 5. között 64 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 9 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2115 bejelentést kaptak.

Szeptember 30-án Orosházáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a szennyvíztelepen egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Tóth Péter főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerészjárőr megállapította, hogy egy tüzérségi gránátból átalakított szükségbomba került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Október elsején a főváros XI. kerületében, a Balatoni és a Poprádi út kereszteződésében, földmunkák közben egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló-gránát került elő, amit a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Október 4-én Győrságra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Puszta úton, egy családi ház közelében, földmunkák közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. A 76 milliméteres, szovjet gyártmányú kommulatív gránátot a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész