Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzön-vízen át – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 7. 15:17

Huszonkét nemzet több mint 25 ezer katonája részvételével három állam – Magyarország, Románia és Bulgária – területén hajtották végre júliusban az idei év legnagyobb európai gyakorlatsorozatát. A Saber Guardian 2017 elnevezésű erőpróbához kapcsolódóan hazánk négy kiképzési rendezvénynek volt a házigazdája.

1596036975
Mint ahogy azt Somogyi Zoltán ezredestől, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) hadműveleti főnökétől megtudtuk: a Saber Guardian 2017 az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoksága által tervezett, szervezett és vezetett nagy láthatóságú kiképzési esemény volt, amely egyrészt a kollektív védelmi képességet, másrészt az Egyesült Államok szövetségesek iránti elkötelezettségét demonstrálta. A gyakorlatsorozatot 2007-ben rendezték meg először, s az elmúlt 2-3 évben került igazán fókuszba, összefüggésben a megváltozott biztonságpolitikai körülményekkel.

Hazánkat illetően három fő célkitűzés fogalmazódott meg: a befogadó nemzeti támogatás gyakorlása, az erők szabad átvonulásának biztosítása, illetve (a közös kiképzések révén) a szövetségesek és a honvédség együttműködésének fejlesztése. Magyarországon a Saber Guardian keretében négy szatelit gyakorlaton vehettek részt a nemzetközi erők. A szövetségesek szabad felvonulását demonstráló Szentesi Fokos második fázisa alkalmával nappali és éjszakai vízi átkelésre került sor a Mosoni-Dunán Győr és Gönyű térségében. A Brave Warrior a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak nagy láthatóságú gyakorlata volt, amely egyben demonstrálta a regionális és a szövetséges katonai erők együttműködését, hiszen a V4-ek katonái mellett amerikai, brit, horvát és román egységek is részt vettek az éleslövészettel egybekötött kiképzési eseményen. A Swift Response során a kijelölt amerikai erők légiroham-műveletet gyakoroltak a pápai bázisrepülőtérről indulva; a technikai eszközöket és a személyi állományt légi úton juttatták el a romániai és a bulgáriai célterületekre. A Magyar Honvédség különleges műveleti képességeiről pedig a Black Swan adott tanúbizonyságot. A gyakorlaton amerikai, bolgár, horvát, macedón, magyar, román, szerb és szlovén különleges műveleti katonák hajtották végre feladataikat hazánk, Románia és Bulgária területén, Magyarországon települt többnemzeti parancsnokság irányításával.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában.)