Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerész- és kutyás bemutató hajózással

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2017. június 15. 9:48

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamának hallgatói június elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE) tettek látogatást.

1596034245

A Balogh Péter ezredes vezette, tizenöt főtisztből álló csoportot Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta. A látogatás hangulatának az adott különlegességet, hogy a tanfolyamon hallgatóként vesz részt az ezred parancsnokhelyettese, Szilágyi Zsolt alezredes is.

A vendégek az alakulatot bemutató előadás után megismerkedhettek azokkal a speciális tűzszerész eszközökkel, amelyekkel a tűzszerész katonák végzik mentesítési feladataikat. A videoendoszkóp, a horogkötél-készlet, az EOD-9-es nehéztűzszerész-ruha, az aknamentesítő öltözet (LDE), a tűzszerész robotok (Andros F6A, Telemax), a fémkereső (VMH-3), a manipulátorkar (TM600) kapcsán bőven akadtak kérdések, mindenki kihasználta a lehetőséget arra, hogy „első kézből" kapjon róluk információkat. Amellett, hogy ezúttal kézbe vehették, megemelhették a tárgyakat, osztályos fokozattal rendelkező tűzszerészek mondták el a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat, válaszoltak a kérdésekre, beszéltek tapasztalataikról, élményeikről.

1596034245

A tanfolyam hallgatói az alakulat kiállítótermében Bábel Attila főtörzsőrmester előadásán csaknem teljes képet kaptak a robbanótestekről, a tűzszerészek oktatásának módszereiről és a mentesítési feladatokról.
Annak érdekében, hogy a magasabb vezetői beosztás ellátására készülő főtisztek teljes képet kapjanak a tűzszerész munkáról, a Volkswagen T5, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautót, a kutyás utánfutóval kiegészített Mercedes Benz 270-et, a Mercedes Benz Unimog 4000-et, és a Cougar páncélozott tűzszerész felderítő gépjárművet is megszemlélhették.

Az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztály bázisán, az MH Hadikikötőben az eddig is sok érdekességet tartalmazó program az MH 1. HTHE Robbanóanyag-kereső Kutyás Század katonáinak bemutatójával folytatódott. A vendégek számára Pásztor Antal százados, századparancsnok részletezte a kutyavezetők és a keresőkutyák közös képzésének menetét és a látottakhoz részletes magyarázatot fűzött.
A Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam hallgatói végül a dr. Daruka Norbert százados, az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztály parancsnoka által kormányzott aknamentesítő (AM) hajó fedélzetén ismerkedtek meg a hadihajósok életével, az AM-hajók paramétereivel és a „beavatási" szertartásokkal.

1596034245

Fotó: Tóbiás Tünde hadnagy