Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági találkozón fogadta a szaúd-arábiai védelmi miniszterhelyettest Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. március 12. 14:28

Szaúd-Arábia védelmi ipari kapacitásának megteremtésében jelentős szerepe lehet Magyarországnak – hangzott el Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Mohammad Alayeesh, a Szaúd-Arábiai Királyság védelmi miniszterhelyettesének keddi találkozója után.

1599199982
Szaúd-Arábiát mind politikai, mind gazdasági, mind kulturális és szellemi téren a régió egyik legfontosabb országának tartja hazánk – jelentette ki Benkő Tibor. A honvédelmi tárca vezetője szólt arról is, hogy Szaúd-Ariábia, mint az Öböl-térség biztonságának meghatározó tényezője, jelentős szerepet játszhat a régió válságainak rendezésében, stabilitásának erősítésében. A miniszter elismerően szólt Szaúd-Arábia gazdasági és társadalmi átalakítását célzó, a 21. század számos kihívását megválaszolni kívánó Vision 2030 reformprogramról.

Magyarország és Szaúd-Arábia kapcsolata mind politikai, mind gazdasági téren látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években – mutatott rá a miniszter. Benkő Tibor úgy fogalmazott: „Bízom benne, hogy a védelmi miniszter-helyettes úr látogatása hasznos lesz és megnyitja az utat a további együttműködéshez. A védelmi ipar ígéretes terület lehet, térképezzük föl a lehetőségeket." 

1599199982
Mohammad Alayeesh tájékoztatást adott a szaúdi belső hadiipari képességek felállításának eddigi eredményeiről, távlatairól a Vision 2030 program fényében, majd a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán felajánlotta a kapcsolódási lehetőségek áttekintését.

Benkő Tibor és szaúdi partnere egyetértett abban, hogy az oktatás és képzés szintén potenciális területe (IMOC, angol nyelvtanfolyamok) a katonai együttműködésnek.

1599199982
Fotó: Dévényi Veronika