Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új feladatok – régi missziók

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 7. 17:18

„Az elkövetkező fél évben az MH Nemzeti Támogató Elemre hárul a feladat, hogy az MH Tartományi Újjáépítési Csoport, valamint az MH OMLT által leadott amerikai kölcsöneszközöket visszaadják, illetve az újjáépítési csoport által leadott anyagokat előkészítsék a honi területre történő átcsoportosításhoz” – hangsúlyozta Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, egyben megbízott szárazföldi haderőnem főnök, május 7-én, Székesfehérváron.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon megrendezett együttes kibocsátó és visszafogadó ünnepségen búcsúztatták el az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán 7. váltás; az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport 7. váltás állományát; valamint az Egyesített Balkáni Hadszíntérre 2013. májusától egyéni beosztásba induló, illetve az EUTM Somalia misszióba készülő katonákat.

Ami az ünnepség visszafogadási részét illeti, Huszár János dandártábornok kiemelkedő helytállása elismeréseként emlékérmet adományozott Nagy Sándor mérnök ezredesnek, a kongói misszió katonai tanácsadójának, aki – egy éves megszakítással – négy évet szolgált Afrikában. Mint ahogyan a dandártábornok beszédében fogalmazott, Nagy Sándor mérnök ezredes az ország keleti részén található 10. katonai körzet (Dél-Kivu tartomány) parancsnokának közvetlen katonai tanácsadójaként és egyben a tartományi EUSEC csoport vezetőjeként „eredményesen képviselte hazánkat."

1595953595

A honvedelem.hu kérdésére Nagy Sándor mérnök ezredes elmondta: 2000-2500 kilométerre dolgozott a misszió központjától és gyakorlatilag egyedül felelt az adminisztrációs reform, a pénzügyi reform és a kiképzés újraindításáért. Merthogy, mint fogalmazott, Kongóban körülbelül húsz éve leállt a tiszt- és a tiszthelyettes képzés; a hadsereg pedig egyelőre gyakorlatilag csak nevében az.

„Sokat készültem egyénileg is erre a beosztásra. A műveleti területen a lehető leggyorsabban kellett a kapcsolatokat kialakítani, de hónapok teltek el mire az ember megtalálta a hangot a kongói katonákkal. A keleti rész tavaly március óta újra közvetlen konfliktus övezet lett, de azóta megkezdődött egyfajta konszolidáció" – tette hozzá az ezredes.

1595953596

A külszolgálatra kiutazó katonákhoz szólva Huszár János dandártábornok egységesen arra kérte őket, hogy öregbítsék tovább a Magyar Honvédség jó külföldi hírnevét.

„Elvárom önöktől, hogy legyenek méltók mindenekelőtt egymáshoz. Bajtársaikhoz, akikre mindig, minden körülmények között számíthatnak. Legyenek méltók a Magyar Honvédséghez, Magyarországhoz, amelyet szolgálnak. Szerezzenek megbecsülést a piros-fehér-zöld zászlónak, amelyből egy darabot mindannyian az egyenruhájukon viselnek" – köszönt el a törzsfőnök.

Honlapunk érdeklődésére dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az MH Nemzeti Támogató Elem 7. váltásának parancsnoka kiemelte: a támogató elem alapfeladatai változatlanok, de új feladatot jelent az MH Tartományi Újjáépítési Csoport hadianyagaival való elszámolás.

„Ezen felül pedig az alapelvem az, hogy minden misszió más. Ott kinn hadszíntéren dől el igazán, hogy milyen jellegű feladatokat kell majd elvégezni. Persze a hadianyagok pontos listája már rendelkezésre áll" – mondta dr. Révész Gyula mérnök ezredes.

1595953596

Azt gondolnánk, hogy a hozzátartozók számára könnyebb elviselni egy ilyen fél éves missziót, ha a házaspár mindkét tagja katona. Ress Andrea zászlós szerint, aki hozzátartozói minőségben vett részt a rendezvényen, így is nehezen élik meg a távollétet, de mivel mindketten katonák, tudják mit vállaltak.

„Férjem, Ress Dániel törzsőrmester, Afganisztánba utazik, raktárosi beosztásba. Én is voltam három évvel ezelőtt raktárosként, egy évvel ezelőtt pedig nyilvántartóként ugyanezen a területen. Missziós tapasztalatainkat könnyen át tudjuk adni a frissen kiutazó állománynak" – nyilatkozta a zászlós asszony, aki férjével együtt az MH 43. Híradó- és Vezetéstámogató Ezrednél szolgál.

Fotó: a szerző felvételei