Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína kémkedéssel fejleszti haderejét?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 7. 18:26

Kína kémkedés révén jut olyan technológiához, amellyel gyorsan tudja fejleszteni haderejét – állapítja meg az amerikai védelmi minisztérium ez évi jelentésében, amelyben először vádolta meg Kínát azzal, hogy be akar törni az Egyesült Államok katonai számítógépes hálózatába.

A washingtoni kongresszus számára készített és május 6-án, hétfőn nyilvánosságra hozott, 83 oldalas jelentésben a Pentagon Kínával kapcsolatban beszámolt arról is, hogy nagy haladást ért el a lopakodó technológiával ellátott repülőgépek kifejlesztésében és egy repülőgép-hordozókból álló flotta kiépítésében, amellyel az a célja, hogy haderejét el tudja juttatni partjaitól messzebb is.

A kínai kibernetikai kémkedés nagyon aggasztó, és egy még súlyosabb fenyegetést von maga után, nevezetesen a számítógépes hálózatok elleni támadásokat, mert e két tevékenységhez ugyanaz a tudás kell – áll a jelentésben. „Az amerikai kormány számítógépeit továbbra is érik kibertámadások és ezek közül többről feltételezhető, hogy közvetlenül a kínai kormánytól vagy a hadseregtől indul el"- állapítja meg a minisztérium, hozzátéve, hogy a kibertámadásokkal a fő cél a kémkedés a hadiipar, a katonai tervezés és a kormány számára.

David Helvey, a minisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese a jelentés elkészülte alkalmából tartott tájékoztatón megjegyezte: neki az a fő aggálya a kémkedéssel kapcsolatban, hogy nem egyértelműek Kína katonai szándékai. Elismerte, hogy Kína egyre nyitottabb katonai fejlesztéseivel kapcsolatban, de még mindig nagyon sok megválaszolatlan kérdés van, és fennáll annak a veszélye, hogy az átláthatóság hiánya miatt a térség más hatalmai egyszer vagy másszor tévesen kalkulálnak.

Címkékhadiipar