Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új Rábákat kapott a tatai dandár

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. február 22. 16:48

Összesen 11 darab új Rába teherautót kapott az MH 25. Klapka György Lövészdandár. A járműveket február 22-én, hétfőn adták át a tatai laktanyában.

1596009090

Pogácsás Imre dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke az ünnepélyes átadáskor elmondta: a dandár feladatai közül kiemelkednek a nemzetközi kötelezettségek, hiszen az alakulat 2000 óta vesz részt a honvédség koszovói és bosznia-hercegovinai, 2007 óta pedig az afganisztáni missziójában. Ezeket a küldetéseket segíti korszerű eszközökkel a honvédelmi tárca úgynevezett Gépjármű Beszerzési Programja, amelynek a szerződő partnere a Rába.

1596009090

A különböző kategóriákban szállított járművek megfelelnek mind a NATO-, mind pedig az európai uniós és a hazai műszaki, illetve környezetvédelmi előírásoknak. A többtonnás járművek között megtalálható például a sebesült-, platós teher-, lőszer-, konténer- és robbanóanyag-szállító, valamint a különböző speciális feladatokra alkalmas változatok is. Tatán most összesen 11 darab Rábát adtak át, amelyek – a dandártábornok szavai szerint – alkalmasak lesznek arra is, hogy a déli határ mentén kialakult válság enyhítésében is részt vegyenek.

1596009090

Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka beszédében rámutatott, hogy a honvédség technikai fejlesztése rendkívül idő- és forrásigényes feladat, amelynek bizonyos prioritások mentén kell megvalósulnia. Vagyis azok a területek kerülnek előbb sorra, amelyeknek a fejlesztésére a legnagyobb szükségük van.

1596009090

A tatai dandár eddig „türelemmel" várta a sorát, hiszen előbb más, a szövetségesi feladatokba bevont csapatokat kellett felszerelni. Az elmúlt években egyre több gépjárművel gazdagodhattak a tatai katonák: tavalyelőtt és tavaly korszerűsített, páncélozott szállító és logisztikai járműveket kaptak; az idei év elején pedig terepjárókat és teherszállítókat vehettek birtokba.

1596009090

Fotó: Tóth László

Címkéklogisztika