Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új utakon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. október 31. 11:39

Sikeres és eseménydús látogatásunk egy megkülönböztetett és egyre növekvő kínai kormányzati érdeklődés megnyilvánulása volt – jelentette ki prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora október 30-án, az NKE Hungária körúti kampuszán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint dr. Kis Norbert továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettes, és P. Szabó Sándor, az egyetem Kínai Közigazgatás-, Gazdaság-, Társadalomkutató Központ vezetője az egyetem delegációjának Kínában tett látogatásáról, valamint a megbeszélések eredményeiről tartott nyilvános sajtóbeszélgetést szerdán.

Patyi András elmondta: a folyamatos kínai kormányzati figyelem az NKE megalakulása után már néhány héttel – a kínai nagykövetasszony látogatásával – megkezdődött, és azóta is töretlen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rövid idő alatt a kínai belügyminisztérium, a Kínai Néphadsereg Politikai Főcsoportfőnökség, a Kínai Népi Rendőrségi Egyetem, valamint a Kínai Kormányzati Akadémia képviselőiből álló delegációk is megfordultak az egyetemen. Ezt a gesztust viszonozta a magyar delegáció az ázsiai országban, ahol öt kiemelt kínai egyetem képviselőivel folytattak együttműködési tárgyalásokat.

Az Európa és a Nyugat felé nyitó kínai politikának, illetve az NKE iránti szakmai érdeklődésnek köszönhetően a Kínai Kormányzati Akadémia, a Kínai Népi Rendőrségi Egyetem, a Kínai Nemzetvédelmi Egyetem, a Kelet-Kínai Jogi és Politikatudományi Egyetem és a Minzu Egyetem magas szintű fogadtatásban részesítette a magyar delegációt. A Minzu Egyetem és a Kormányzati Akadémia miniszteri szintű vezetőivel hosszú távú együttműködésről szóló megállapodást írtak alá.

1595962242
dr. Kis Norbert (balra), prof. dr. Patyi András (középen) és P. Szabó Sándor a sajtóbeszélgetésen

Patyi András hozzátette: a kínai egyetemeken tartott előadásokon keresztül az ázsiai fél megismerhette a magyar kormányzati szféra és a közigazgatási rendszer működését.

Kis Norbert rektorhelyettes az elhangzottakhoz hozzáfűzte: a kínai nyitás legnagyobb jelentősége, hogy a tradicionálisan zárt kínai kormányzati intézményrendszer képes volt nyitni a magyar megoldás felé, ez pedig rövid- és hosszútávon egyaránt hallatlan jelentőségű hazánk számára.

P. Szabó Sándor kitért a magyar-kínai kapcsolatok három fontos területére: a gazdasági és kormányzati együttműködésre, valamint a civil kapcsolatokra. Mint mondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem profiljából adódóan ez a fajta egyetemek közötti – kínai kormányzati akadémiákkal való – kapcsolatépítés a két ország kormányzati együttműködését is szolgálja.

Patyi András a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a tanár-diák csereprogram mellett a Kínai Kormányzati Akadémia nyitott arra, hogy tisztviselőket fogadjon továbbképzési szándékkal. A kínai állam emellett rendkívül sok tapasztalatot tud megosztani hazánkkal irányítási-szervezési témában.


Fotó: Vulevity Zsuzsanna