Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsreagálású szakfelkészítés a forgószárnyak alatt

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 31. 10:46

A napokban megkezdődött a hét héten át tartó gyorsreagálású szakfelkészítés az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál Szolnokon. A felkészítés légi-mozgékonyságú, légi-szállítású lövészkatonák „alapismereteit” tartalmazza, amely az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis hajózó- és műszaki állományának részvételével, közös foglalkozásokkal indult, majd az „újoncok” három hétre kitelepülnek a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótérre.

1595962240
Kezdődik a kiképzés. Balra Kiss Balázs hadnagy

A szakfelkészítésen azok vesznek részt, akik nemrégiben kerültek az alakulathoz a három hónapos alapkiképzést követően. A szakfelkészítést 29 motivált katona kezdte meg,: az általános katonai ismereteken túl a zászlóalj rendeltetéséből adódó gyalogos harcászati ismereteket és alkalmazási eljárásokat sajátítják el úgy, hogy a képzés befejezésével zökkenőmentesen képesek legyenek az adott gyorsreagálású szakasz feladataiba bekapcsolódni beosztásukban.

Ködös reggelre ébredt a szolnoki bázis, az időjárás nem volt túl biztató. Már-már meghiúsulni látszott a repülés, de végül kisütött a nap és megkezdődött az előkészület a felszálláshoz. A katonák a kirakással, berakással és ereszkedéssel már megismerkedtek korábban „szárazon", ám most a feladatok közül az ereszkedésre helyezték a hangsúlyt. Gyorsan kiderült, hogy éles helyzetben kicsit minden más: a helikopter magassága változik, a szél fúj, a gép „billeg", az ember élete pedig egy ujjnyi vastag kötéltől függ, miközben 10-20 méter magasságból ereszkedik alá. A katonák sikeresen hajtották végre a kicsit sem veszélytelen feladatot.

1595962241
Egy Mi-17-es helikopter is segítette a „könnyű vegyes" katonáinak felkészítését

A felkészítés során a kiképzők igen nagy hangsúlyt fektetnek az állóképesség növelésére is, hiszen a fizikális edzettség döntő szerepet játszik a könnyűgyalogosok esetében. A katonák kiválóan veszik az embert próbáló akadályokat, amelyeket a felkészítő állomány parancsnoka, Kiss Balázs hadnagy támaszt.

A szakfelkészítésen a fizikai, szellemi és pszichikai terhelés fokozatos nő, egyre nehezebb, komplexebb feladatokat kell majd megoldaniuk a katonáknak.

1595962241
Ereszkedés előtt…