Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi rendezvényt tartott a HONSZ

Szöveg: Révész Béla |  2018. szeptember 5. 14:14

„1848 a katonai humán ellátórendszer megalakulásának is jelentős mérföldköve lett”  – mondta Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára azon a rendezvényen, amelyet a Hadigondozottak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) szervezett a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából szeptember 5-én.

1599192552
A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán rendezett ünnepi találkozót a Hadigondozottak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ). Az eseményen Erdélyi Lajos, a honvédelmi tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

1599192552
Erdélyi Lajos rámutatott: a Magyar Honvédség megalakulásával egyidős a harcokban megsérült, magukat ellátni nem tudó katonák ellátásának rendszere is. Ezt a kötelességet Kossuth Lajos 1848. november 13-án aláírt rendelete tartalmazza, s ez a rendelet az egyik bizonyítéka annak, hogy 170 évvel ezelőtt egy professzionális, önmagát folyamatosan építő hadsereg jött létre. „1848-ban nemcsak hadseregünk született, nemcsak szabadságunkat védelmeztük, de ez az év a katonai humán ellátórendszer megalakulásának is jelentős mérföldköve lett" – fogalmazott az államtitkár.

1599192553
Erdélyi Lajos ünnepi és különleges rendezvénynek nevezte a HONSZ találkozóját. Mint mondta, a hadigondozotti ellátás sem a szabadságharcban, sem utána nem valósulhatott volna meg a társadalom összefogása nélkül, így tisztelet és megbecsülés illet minden olyan szervezetet, amely akár a múltban, akár a jelenben ilyen jellegű tevékenységet végzett vagy végez. „Köszönjük önöknek az elmúlt évek munkáját, s hogy rendezvényeikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a Magyar Honvédség megbecsülése növekedjen" – fejezte be beszédét a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvény Süli Attila őrnagy, hadtörténész előadásával folytatódott.

1599192553
Fotó: Rácz Tünde