Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vágnak, főznek, sütnek…

Szöveg: Takács Vivien |  2014. december 29. 15:19

Füstölt libamelles libamáj kocsonya parajjal és kápia paprikával töltve, savanyított jégcsapretekkel, párolt sárgarépával, óvári sajtkosárban – egy azon huszonhét étel közül, amit a katonaszakácsok elkészítettek a Gasztronómiai Világbajnokságon november 20-28. között Luxembourgban. A versenyről és a felkészülésről Mudra József alezredessel, a Magyar Katonai Kulináris Csapat csapatvezetőjével beszélgettünk.

1595985313

„A kilencvenes évek elején született meg az a gondolat, hogy rendezni kellene Magyarországon egy főzőversenyt a volt Varsói Szerződés és a környező NATO tagországok között. A versenyt 1993-ban, a Honvédelmi Minisztérium Hűvösvölgyi úton található III-as számú objektumában rendeztük meg, amelyen hollandok, olaszok és németek is részt vettek" – mesélt a kezdetekről az alezredes, hozzátéve: a magyar NATO kapcsolatok folyamatos bővülésének, a katonaszakácsok addig elért eredményeinek, valamint a magyar konyha jó hírnevének köszönhetően 1998-ban a Magyar Katonaszakács Válogatott először pályázhatott a luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállítás keretében megrendezett Szakács Világbajnokságra, ahol szép eredményeket sikerült elérni.

Megtudtuk: 1996-óta a Magyar Honvédség szakácscsapatát rendszeresen meghívják a különféle nemzetközi megmérettetésekre.
Nem volt ez másképp az idén sem: november 20-28. között a korábbi évek legjobb civil és katonaszakács csapatai vettek részt a luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon, ahol november 25-én – Bálványos Zsolt alezredes vezetése alatt – a magyar katonaszakács csapat a svájci katonaszakács és további 10 civil szakácscsapattal mérhette össze tudását és kreativitását. A regionális kategóriájában ezüstérmet szereztek a magyar katonaszakácsok.

1595985314

„Az ezüstérem mellett nagyon büszkék vagyunk Gulyás Károly közalkalmazottra, aki megalapozta és fejlesztette a csapat technikai, szellemi, és szakmai hátterét. Közel harminc éven át versenyzett eredményesen hazai és nemzetközi versenyeken Európában, köztük Belgiumban, Luxemburgban, Németországban. Olaszországban és az USA-ban népszerűsítette a Magyar Honvédséget is" – mondta az alezredes.

Gulyás Károly alapító tagja a csapatnak, azaz 1993 óta vesz részt annak munkájában. Jelenleg ő a csapat szakmai irányítója, akit az elmúlt évtizedek alatt megszerzett nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatai és a nemzetközi versenyeken elért eredményei elismeréseként a nemzetközi szakácsversenyek zsűritagjai közé is beválasztottak. Sőt, november 21-én a nemzetközi bizottság előtt sikeres vizsgát tett ezzel öt évre meghosszabbították a mandátumát.

1595985314

A mostani versenyen a regionális kategória versenykiírása alapján kellett elkészíteni a menüket, összesen huszonhét különböző ételt: finger food (könnyű harapnivalók), nyolcszemélyes tál, három főétel, gálamenü, illetve ehhez kapcsolódóan nyolc desszertet.
„Megfelelünk a nyugati trendeknek, de mindig csempészünk egy kis magyarságot is az ételekbe, így a mostani versenyen is terítékre került a tokaji kacsamáj, a magyaros csirkezúza és a céklaleves is" – mesélte az alezredes.

Arra a kérdésre, hogy mire kell odafigyelni egy ilyen versenyen csak annyit mondott, hogy nagyon sok mindenre. „A díszítésre, a tálalásra, az előétel, a főétel és a desszert harmonizálására színben és íz világában is. Ezen kívül arra is oda kell figyelni a szakácsoknak, hogy az adott étel, hogyan lett megpárolva, felszeletelve, megsütve vagy megfőzve" – részletezte.
A versenynap előtti reggelen 8 órától másnap hajnali 4 óráig a delegált katonaszakácsok megállás nélkül sütik, főzik, mártják, kenik és díszítik a kiírás alapján a remekműveket. „Úgy kell elkészíteniük a különböző fogásokat, hogy miután hajnali 4 órakor végeztek a munkákkal, és azokat elszállították a kiállító terembe, közel tizenkét órát kell kibírniuk a menüknek, a kiállító termek klímájában és a reflektorok és díszvilágítások fényének hőjében."  Ehhez természetesen nagy odafigyelés és szakmai tudás kell.

1595985314

A versenyeken az ételekbe szinte minden nemzet beleteszi a saját országának valamilyen szimbólumát. „Mi az egyik desszertünk tetejére is rátettünk egy csoki logót, ami egyébként a Magyar Honvédség tortáján is megtalálható. Ezen a csokiérmén a turulmadár látható. De például a svájciak ételein is felfedezhető volt a nemzeti jelképük, a kereszt" – mondta az alezredes.

„A 2016-os szakács olimpián biztos indulók vagyunk, így a jelenlegi karácsonyi pihenés mellett azért mindenki fejében már ott motoszkál a gondolat, hogy mi legyen két év múlva" – mesélt a felkészülés menetéről Mudra József, hozzátéve: 2016 januárja és márciusa között valamelyik katonai szervezetnél gyűlnek majd össze a szakácsok, ahol az addig összeszedett ötleteket vitatják meg és kezdik a tervező mukát. Majd következik a papíron felvázolt, elkészített ételek lefőzése, lesütése és párolása. Szeptemberre fényképekkel együtt összeáll az a menüsor, amivel a csapat október végén a németországi Erfurt városában elinduló olimpián ringbe száll. 
A csapatvezető elárulta: az egész folyamatban a legnehezebb a tervezés, azaz fejben elképzelni a menüt: hogyan álljon a tálon, tányéron, vagy éppen hogyan domináljanak a színek.

1595985314

Az alezredes szerint a mostani luxemburgi verseny „teljes szakmai továbbképzés" volt a magyar csapat számára, hiszen a kiállítóteremben más szakácsok, nemzetek munkáit, ötleteit is meg tudták tekinteni és azokról képeket tudtak készíteni.

„Bár a csapat tagjai, még akkor is tudják, mit kell tenniük, ha álmukból felkeltik őket, a drukk azért mindig benne van az emberben. Mindig van egy holtpont, amin át kell esni és ha szükséges a velük kint lévő katonai vezető – jelen esetben Bálványos Zsolt alezredes – részéről lelket kell önteni a szakácsokba, erősítve ezzel a csapatszellemet. Szerencsére azonban ezek a szakácsok egyben katonák is, akiknek az átlagosnál jobb a stressztűrő képességük, és azt is jól tudják, hogy ha van egy feladat, akkor azt végre kell hajtaniuk" – mondta Mudra József alezredes..

1595985315

A luxemburgi világbajnokságon a csapat tagjai a következők voltak: Bálványos Zsolt alezredes (MH Összhaderőnemi Parancsnokság); Gulyás Károly közalkalmazott (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Kovács Péter főtörzsőrmester (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Kovács Attila törzsőrmester (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred); Cselyovszky Zoltán törzsőrmester (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Dobai Szabolcs munkatárs (MH Anyagellátó Raktárbázis); Korán Róbert közalkalmazott (MH Anyagellátó Raktárbázis); Kontra József szakaszvezető (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár), Lukács Péter közalkalmazott (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Ódor Norbert közalkalmazott (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Bojtos György közalkalmazott (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Balázs Gergely közalkalmazott (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár).

Legközelebb a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által szervezett, illetve védnökölt gasztronómiai fesztiválok, főzőversenyek valamelyikén vagy pedig az országos vadfőző versenyen találkozhatnak az érdeklődők a katonaszakács csapattal.

1595985315

Fotó: Korán Róbert