Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. július 10. 8:10

Négy nap, négy nemzet, hat helyszín, tizenkét együttműködő civil szervezet, harminckilenc gyakorló, negyvenegy biztosító katona és hatvanöt incidens – egy hagyományteremtő céllal rendezett gyakorlat távirati stílusban és számokban. 

1596016537
A Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) 2016. június 20–24. között szervezte meg első nemzetközi CIMIC és PSYOPS nem-kinetikus harcászati gyakorlatát a csobánkai kiképzőbázison.

A 21. századi válságok kezelése széles körű eszközrendszert igényel. A klasszikus tűzerőre és manőverekre épülő kinetikus (vagyis katonai erőket, eszközöket mozgató) hadviselési módszerek nemcsak kiegészülnek, hanem sok esetben kiválthatók nem-kinetikus képességekkel, mint a CIMIC (civil-katonai együttműködés), a PSYOPS (lélektani műveletek) vagy az INFOOPS (információs műveletek). Így a modern hadviselés fontos alkotóeleme a civil-katonai együttműködés, a lélektani és információs hadviselés.

A NATO 2000. évi haderő-fejlesztési célkitűzései között szerepelt, hogy a Magyar Honvédségben is jelenjenek meg a fent említett képességek. 2003. július 1. óta a CIMIC szakmai feladatait a húsz fővel létrejött MH Civil-katonai Együttműködési Központ látta el. 2004-ben a feladatrendszer kibővült a lélektani műveletekkel, 2013-ban pedig már az információs műveletekkel is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én, pénteken megjelenő számában.